Οικονομία

Φυσικό αέριο: Το αισιόδοξο και απαισιόδοξο σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία

Φυσικό αέριο: Το αισιόδοξο και απαισιόδοξο σενάριο για την ευρωπαϊκή οικονομία

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/Pixabay

Πως αναμένεται να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες μια τέτοια εξέλιξη

Καθόλου εύκολη δεν θα είναι για τις χώρες της Ευρωζώνης αν η Ρωσία τελικά αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα σημάνει ντόμινο οικονομικών και όχι μόνο εξελίξεων. Σε ανάλυση που δημοσιεύεται στο IMF blog υποστηρίζεται αν δεν υπάρχει επαρκής προμήθεια και από κοινού διαχείριση ποσοτήτων LNG και οι τιμές δεν καταφέρουν να κρατηθούν τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, οποιαδήποτε ρωσική αντίδραση, η οποία θα οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών προς την Ευρώπη, θα προκαλέσει δραματική πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης την ερχόμενη χρονιά κατά πάνω από 5% στην Ιταλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Τι σημαίνει αυτό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Η διακοπή των ρωσικών ροών θα μειώσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά μόλις 0,4% με την Ουγγαρία να είναι το μόνο κράτος μέλος με επιβράδυνση άνω του 1%. Στο χειρότερο σενάριο, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωθεί λίγο κάτω από το 3%, με τις τέσσερις πιο ευάλωτες χώρες να επιβραδύνονται κατά πάνω από 5% και την καθίζηση της Ουγγαρίας να ξεπερνά το 6%.

Μικρή ζημιά για την ελληνική οικονομία

Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρότερες, οδηγώντας σε υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά λιγότερο από 1%.

Σκρέκας: Διαφωνούμε με την οριζόντια υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση

«Μια οριζόντια υποχρεωτική μείωση όταν δεν χρειάζεται για χώρες που έχουν προνοήσει, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Και γι’ αυτό τον λόγο και η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, διαφωνούμε με τον υποχρεωτικό περιορισμό 15% του φυσικού αερίου όταν αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλα αυτά θα τα πούμε στο Συμβούλιο Υπουργών στις 26 Ιουλίου» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας,  θα γίνει και η παρουσίαση του δικού μας μηχανισμού συγκράτησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και της αποσύνδεσής της από το φυσικό αέριο. «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε και εκεί θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες. Μάλιστα, διόρθωσε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει καθυστερήσει πολλές δεκαετίες, καθώς είχε θεωρήσει ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι δεδομένη ενώ αποδείχθηκε τελικά ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Απειλές Μεντβέντεφ: Οι Ευρωπαίοι θα ξεπαγιάσουν τον χειμώνα

Καμία ευθύνη δεν φέρει η Ρωσία για το γεγονός πως «οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες θα παγώσουν στα σπίτια τους φέτος τον χειμώνα», δηλώνει ο Μεντβέντεφ. Ακόμα, ανέφερε πως η Ρωσία δεν ευθύνεται για τον υψηλό πληθωρισμό και τις απώλειες που καταγράφουν οι δυτικές εταιρίες, λόγω της διακοπής επενδύσεων στη ρωσική οικονομία.

«Είναι γεγονός πως οι ανόητοι Ευρωπαίοι εξαπατήθηκαν κυνικά από τους Αμερικανούς, οι οποίοι του ανάγκασαν να επωμιστούν τις πιο οδυνηρές συνέπειες από την εφαρμογή των κυρώσεων. Το γεγονός είναι ότι οι απλοί Ευρωπαίοι θα ξεπαγιάσουν στα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα», είπε στο κανάλι του στο Telegram.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments