Διεθνή

Μιανμάρ: Διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση 4 ακτιβιστών της Δημοκρατίας

Μιανμάρ: Διεθνής καταδίκη για την εκτέλεση 4 ακτιβιστών της Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: theconversation

Οι τελευταίες εκτελέσεις στη Μιανμάρ έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 - Το στρατιωτικό καθεστώς υπεραμύνεται της θανατικής ποινής και χαρακτηρίζει τις δηλώσεις ξένων κρατών σχετικά με τις εκτελέσεις ως «απερίσκεπτες και παρεμβατικές»

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές της δημοκρατίας που κατηγορούνται ότι βοήθησαν στη διεξαγωγή “τρομοκρατικών ενεργειών”, ανέφερε τη Δευτέρα, προκαλώντας ευρεία καταδίκη των πρώτων εκτελέσεων του έθνους της Νοτιοανατολικής Ασίας εδώ και δεκαετίες.

Οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο σε δίκες κεκλεισμένων των θυρών τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο, κατηγορούμενοι ότι βοήθησαν πολιτοφυλακές να πολεμήσουν τον στρατό ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα πέρυσι και εξαπέλυσε μια αιματηρή καταστολή στους αντιπάλους του.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ (NUG), μια σκιώδης διοίκηση που έχει κηρυχτεί εκτός νόμου από την κυβερνώσα χούντα, καταδίκασε τις εκτελέσεις και κάλεσε για διεθνή δράση κατά της χούντας.

“Εξαιρετικά λυπημένος… καταδικάζετε τη σκληρότητα της χούντας”, δήλωσε ο Kyaw Zaw, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου της NUG, σε μήνυμά του στο Reuters. «Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να τιμωρήσει τη σκληρότητά τους».

Μεταξύ εκείνων που εκτελέστηκαν ήταν η δημοκρατική προσωπικότητα Kyaw Min Yu, πιο γνωστός ως Jimmy, και ο πρώην βουλευτής και καλλιτέχνης hip-hop Phyo Zeya Thaw, ανέφερε η εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Ο Kyaw Min Yu, 53 ετών, και ο Phyo Zeya Thaw, ένας 41χρονος σύμμαχος της ανατραπέντος ηγέτη της Μιανμάρ Aung San Suu Kyi, έχασαν τις εφέσεις τους κατά των ποινών τον Ιούνιο. Οι άλλοι δύο που εκτελέστηκαν ήταν ο Hla Myo Aung και ο Aung Thura Zaw.

«Αυτές οι εκτελέσεις ισοδυναμούν με αυθαίρετη στέρηση ζωών και αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα του φρικτού παρελθόντος της Μιανμάρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Erwin Van Der Borght, περιφερειακός διευθυντής της ομάδας δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

“Οι τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν από στρατιωτικό δικαστήριο σε εξαιρετικά μυστικές και βαθιά άδικες δίκες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει αμέσως καθώς περισσότερα από 100 άτομα πιστεύεται ότι βρίσκονται σε θάνατο μετά την καταδίκη τους σε παρόμοιες διαδικασίες.”

Οι άνδρες κρατούνταν στη φυλακή Insein της αποικιακής εποχής και ένα άτομο με γνώση των γεγονότων είπε ότι οι οικογένειές τους την επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή. Μόνο ένας συγγενής επετράπη να μιλήσει με τους κρατούμενους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, πρόσθεσε η πηγή.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ ανέφεραν τις εκτελέσεις τη Δευτέρα και ο εκπρόσωπος της χούντας Zaw Min Tun επιβεβαίωσε αργότερα τις εκτελέσεις στο Voice of Myanmar. Κανείς δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα.

Οι προηγούμενες εκτελέσεις στη Μιανμάρ έγιναν με απαγχονισμό.

Μια ομάδα ακτιβιστών, η Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP), είπε ότι οι τελευταίες δικαστικές εκτελέσεις στη Μιανμάρ έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Διεθνής καταδίκη

Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος της χούντας Zaw Min Tun υπερασπίστηκε τη θανατική ποινή, λέγοντας ότι δικαιολογείται και χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες.

Ο Πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν, πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), κάλεσε με επιστολή του τον Ιούνιο τον ηγέτη της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να μην πραγματοποιήσει τις εκτελέσεις, μεταδίδοντας βαθιά ανησυχία στους γείτονες της Μιανμάρ.

Η χούντα έχει καταδικάσει τις ξένες δηλώσεις σχετικά με τις εκτελεστικές διαταγές ως «απερίσκεπτες και παρεμβατικές».

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε χάος μετά το πραξικόπημα του περασμένου έτους, με τη σύγκρουση να εξαπλώνεται σε εθνικό επίπεδο αφού ο στρατός συνέτριψε κυρίως ειρηνικές διαδηλώσεις στις πόλεις.

Η AAPP λέει ότι περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας από το πραξικόπημα. Η χούντα λέει ότι ο αριθμός είναι υπερβολικός.

Η πραγματική εικόνα της βίας ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αντάρτικες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων πολεμούν επίσης τον στρατό.

Την περασμένη Παρασκευή, το Παγκόσμιο Δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις της Μιανμάρ για υπόθεση γενοκτονίας σχετικά με τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι τελευταίες εκτελέσεις αποκλείουν κάθε πιθανότητα τερματισμού της αναταραχής στη χώρα, δήλωσε ο αναλυτής της Μιανμάρ Ρίτσαρντ Χόρσεϊ, του ομίλου International CRISIS.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είπε ότι οι εκτελέσεις είχαν στόχο να παγώσουν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος.

«Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να δείξουν στη χούντα ότι θα υπάρξει λογαριασμός για τα εγκλήματά της», δήλωσε η Elaine Pearson, διευθύντρια της ομάδας για την Ασία.

«Θα πρέπει να απαιτήσουν άμεσα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων, και να ενημερώσουν τη χούντα ότι οι φρικαλεότητες που διαπράττει έχουν συνέπειες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments