Διεθνή

Ουγγαρία: Σύμβουλος του Όρμπαν παραιτήθηκε για τη “ναζιστική”ομιλία του

Ουγγαρία: Σύμβουλος του Όρμπαν παραιτήθηκε για τη “ναζιστική”ομιλία του

Πηγή Φωτογραφίας: BLOOMBERG

Η Ζούζα Χέγκεντους, επί σχεδόν δύο δεκαετίες συνεργάτιδά του, παραιτήθηκε μετά από τη «ναζιστική ομιλία» του Ούγγρου πρωθυπουργού, κάνοντας μάλιστα λόγο για αντάξια του Γκέμπελς

Μέλος του στενού κύκλου του Βίκτορ Όρμπαν παραιτήθηκε αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός μίλησε κατά του να γίνουν «άνθρωποι μεικτής φυλής».

Η Ζούζα Χέγκεντους, επί σχεδόν δύο δεκαετίες συνεργάτιδά του, παραιτήθηκε μετά από τη «ναζιστική» – όπως τη χαρακτήρισε, ομιλία του Ούγγρου πρωθυπουργού, σύμφωνα με ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας μάλιστα λόγο για αντάξια του Γκέμπελς

Ο εκπρόσωπος του κ. Όρμπαν είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τα σχόλια.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε μια περιοχή της Ρουμανίας που έχει μεγάλη ουγγρική κοινότητα.

Σε αυτή, ο Όρμπαν είπε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί πρέπει να είναι ελεύθεροι να αναμειγνύονται μεταξύ τους, αλλά ότι η ανάμειξη με τους μη Ευρωπαίους δημιούργησε έναν «μικτό κόσμο». «Είμαστε πρόθυμοι να ανακατευτούμε μεταξύ μας, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μικτής φυλής», είπε.

Οι αντιμεταναστευτικές απόψεις του Όρμπαν είναι γνωστές, αλλά για την Χέγκεντους η ομιλία του Σαββάτου ξεπέρασε τα όρια.

«Δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι η ομιλία που εκφωνήσατε είναι μια καθαρά ναζιστική διάκριση αντάξια του Γιόζεφ Γκέμπελς», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της, σύμφωνα με τον ουγγρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο hvg.hu.

Οι παρατηρήσεις του  Όρμπαν σχετικά με τη φυλή έχουν επικριθεί σφοδρά από ορισμένους στην Ουγγαρία και εξίσου σθεναρά έχουν υποστηριχθεό από άλλους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς προσπάθησε να αμβλύνει την αυξανόμενη χορωδία καταδίκης, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός μιλούσε ειλικρινά για τα θέματα της μετανάστευσης και της αφομοίωσης.

Η παραίτηση της συμβούλου είναι απίθανο να έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην Ουγγαρία, καθώς η κομματική πειθαρχία είναι αυστηρή και οι παραιτήσεις σχεδόν ανήκουστες.

Απαντώντας με επιστολή στην επί μακρόν σύμβουλό του, ο Όρμπαν υπεραμύνθηκε των απόψεών του.

«Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι στην Ουγγαρία η κυβέρνησή μου ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής τόσο στον αντισημιτισμό όσο και στον ρατσισμό», έγραψε.

Ο  Όρμπαν μίλησε επίσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η υποστήριξη της χώρας από τη Δύση απέτυχε, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν λειτουργούσαν και ότι η ειρηνευτική συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η προτεραιότητα.

Παρά τη λήψη μεγάλων ποσών κονδυλίων της ΕΕ, η ουγγρική κυβέρνηση υπό τον  Όρμπαν συγκρούεται συχνά με την ΕΕ για ζητήματα κράτους δικαίου, όπως η ελευθερία του Τύπου και η μετανάστευση.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είχε στο παρελθόν καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επέκρινε ανοιχτά τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments