Nέα της αγοράς

Τουρισμός: Γεμάτα όλα τα δωμάτια στα ξενοδοχεία για τον Αύγουστο

Τουρισμός: Γεμάτα όλα τα δωμάτια στα ξενοδοχεία για τον Αύγουστο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουρισμός: Δύο χρόνια μετά την πανδημία που έπληξε τις τουριστικές μετακινήσεις, η χώρα φαίνεται να έχει επανέλθει πλήρως στην τουριστική σκηνή, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα τουριστικά μεγέθη του 2019 που κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ

«Ξεμένει» η Ελλάδα από διαθέσιμα ξενοδοχειακά δωμάτια για τον Αύγουστο! Η πρωτοφανής ζήτηση για διακοπές στους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς οδηγεί σε φαινόμενα… οverbooking για το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, καθώς σε ξενοδοχεία οικογενειακών διακοπών δεν υπάρχουν πλέον άδεια δωμάτια για τη συγκεκριμένη περίοδο!

Δύο χρόνια μετά την πανδημία που έπληξε τις τουριστικές μετακινήσεις, η χώρα φαίνεται να έχει επανέλθει πλήρως στην τουριστική σκηνή, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα τουριστικά μεγέθη του 2019 που κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ! Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του Eurocontrol για την εβδομάδα 11 έως 17 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα οποία, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν μείωση των καθημερινών πτήσεων έναντι της ίδιας περιόδου του 2019 (-1% στο Ην. Βασίλειο, -8% στην Ισπανία, -1% στη Γερμανία), η Ελλάδα (+1%) και η Ελβετία (+2%) «έσπασαν» την τάση αυτή με 2.351 και 1.307 καθημερινές πτήσεις αντίστοιχα (φτάνοντας στο 105% και στο 92% αντίστοιχα των επιπέδων 2019).

Η Ελλάδα στην τρίτη θέση

Οδεύοντας πλέον προς τον Αύγουστο, που αποτελεί την αιχμή της τουριστικής περιόδου για τις περισσότερες τουριστικές χώρες της Νότιας Ευρώπης, κοινή διαπίστωση είναι ότι έχουν «εξαφανιστεί» τα διαθέσιμα ξενοδοχειακά δωμάτια προς απογοήτευση των ταξιδιωτών της τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία των μεγάλων tour operators προκύπτει ότι μέχρι και τις 20 Αυγούστου οι προσφερόμενες ξενοδοχειακές κλίνες έχουν εξαντληθεί στις Αζόρες της Πορτογαλίας, στις ιταλικές ακτές της Νάπολι και της Σαρδηνίας, στην ισπανική Μενόρκα, αλλά και στα ελληνικά νησιά Ζάκυνθος, Σαντορίνη και Ρόδος.

Ηδη η TUI Βελγίου, ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της χώρας, τοποθετεί την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που είναι overbooking, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα ξενοδοχείων με εγκαταστάσεις για όλη την οικογένεια. Μέσα στον Ιούνιο και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία διέθεσαν τα τελευταία τους δωμάτια, με τα πιο δημοφιλή να έχουν εξαντληθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Ελλειψη οικογενειακών δωματίων

Στην αντίπερα όχθη, προορισμοί στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα ελπίδες για την εύρεση ξενοδοχείου διακοπών είναι η Καραϊβική, η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Μαρόκο και η Τυνησία.

«Μέχρι τα τέλη Ιουνίου ήταν ακόμα δυνατό να κλείσετε ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής σε ηλιόλουστους προορισμούς. Ωστόσο, η κατάσταση έχει πλέον αλλάξει τελείως, ειδικά για τα ξενοδοχεία με τις καλύτερες εγκαταστάσεις για οικογένειες, την πιο σημαντική ομάδα ταξιδιωτών αυτή την περίοδο των σχολικών διακοπών» επισημαίνει η TUI Βελγίου.

Η κατάταξη των χωρών με τη μεγαλύτερη έλλειψη ξενοδοχειακών οικογενειακών δωματίων έχει ως εξής: Πορτογαλία, Βαλεαρίδες Νήσοι, Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία.

Ζήτηση στα ελληνικά τουριστικά πακέτα

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ελληνικά τουριστικά πακέτα εξακολουθούν έως και σήμερα να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ζήτησης στις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, αυτό αποτυπώνεται και στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις μέχρι και τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), που αντλεί δεδομένα από την εξειδικευμένη εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, μόνο για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια. Το σύνολο των επισκεπτών για ολόκληρο τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα «εκτιναχθεί» σε 3,8 έως 4 εκατομμύρια!

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αεροδρόμια, την υψηλότερη κίνηση συγκεντρώνει το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πάνω από 500.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.Το αεροδρόμιο της Αθήνας παραμένει στην κορυφή για το σύνολο του μήνα με πάνω από 1 εκατ. αεροπορικές θέσεις.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο και το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» με πάνω από 300.000 θέσεις για το διάστημα 18 έως 31 Ιουλίου, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρόδος με πάνω από 220.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις. Ακολουθούν η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Κεφαλλονιά και τελευταία η Σκιάθος.

Συγκεκριμένα, στις πτήσεις για την Κέρκυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα (18-31 Ιουλίου) είναι προγραμματισμένες πάνω από 170.00 αεροπορικές θέσεις, για τη Θεσσαλονίκη πάνω από 120.000 θέσεις, ενώ ακολουθούν η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Κεφαλλονιά, το Ακτιο με 26.303 θέσεις και η Σκιάθος. Σε ό,τι αφορά τις κύριες αγορές προέλευσης των ξένων τουριστών, με βάση τα στοιχεία των αεροδρομίων, προηγείται η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με προγραμματισμένες πάνω από 400.000 αεροπορικές θέσεις και ακολουθούν η Γερμανία με περίπου 350.000 θέσεις, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ελβετία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments