Οδηγός

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στην πίστωση των επιδομάτων

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στην πίστωση των επιδομάτων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αυτή είναι η βασική καινοτομία που εισάγεται για να μπορούν να πιστώνονται τα ποσά των επιδομάτων που θα προκύπτουν οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Ατομικό Λογαριασμό Δεξιοτήτων θα έχουν για την επόμενη διετία όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) και όσοι εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Και αυτό για να μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα κατάρτισης.

Αυτή είναι η βασική καινοτομία που εισάγεται για να μπορούν να πιστώνονται τα ποσά των επιδομάτων που θα προκύπτουν οι πραγματικοί δικαιούχοι.

Σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορίζεται ότι ο ΑΑΔΕ θα είναι συνδεδεμένος με την αντίστοιχη ψηφιακή πύλη (skills.gov.gr), στην οποία θα έχουν πρόσβαση εκτός από τους ενδιαφερόμενους, οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ και οι εργοδότες.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ψηφιακό αρχείο, το οποίο ο κάτοχός του μπορεί να αξιοποιεί για να αποδείξει ότι κατέχει.

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν εάν και πότε ο κάτοχος του λογαριασμού είναι δικαιούχος επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ή εάν πρέπει να υποστηριχθεί συμμετέχοντας σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα στην προσπάθειά του να ενταχθεί ή να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για έναν ειδικό λογαριασμό που περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του κατόχου, αλλά και κάθε μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει λάβει.

Επίσης, θα περιλαμβάνει το σύνολο της επιδοτούμενης κατάρτισης που έλαβε ο κάτοχος, ανεξάρτητα εάν περαίωσε επιτυχώς τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο του ποσού για ένα πρόγραμμα κατάρτισης (έως 1.000 ευρώ επιδότηση), το 70% θα παρέχεται στον δικαιούχο απευθείας. Το υπόλοιπο 30% όμως θα το λαμβάνει, μόνο αφού περάσει επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης στις οποίες θα υποβάλλεται.

Η λειτουργία των ΑΑΔΕ θα έχει μια πιλοτική περίοδο εφαρμογής, διάρκειας δύο ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments