Διεθνή

Ζελένσκι: Περιμένουμε σήμα για αποστολή σιτηρών

Ζελένσκι: Περιμένουμε σήμα για αποστολή σιτηρών
Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις εξαγωγές των σιτηρών της και περιμένει σήμα από τους εταίρους της και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να ξεκινήσει η μεταφορά.

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις εξαγωγές των σιτηρών της και περιμένει σήμα από τους εταίρους της και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να ξεκινήσει η μεταφορά.

«Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε ουκρανικά σιτηρά. Περιμένουμε μηνύματα από τους εταίρους μας για την έναρξη της μεταφοράς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συμπλήρωσε: «Το πρώτο πλοίο φορτώνεται. Πρόκειται για τουρκικό σκάφος. Αυτό είναι μια ένδειξη ότι το λιμάνι άρχισε να λειτουργεί. Οι εξαγωγές σιτηρών θα ξεκινήσουν με την αναχώρηση πολλών πλοίων, τα οποία ήταν φορτωμένα, αλλά δεν μπόρεσαν να αναχωρήσουν λόγω της κρίσης».

Η Ουκρανία αναμένει ένα μήνυμα από τον ΟΗΕ και τους Τούρκους εταίρους της για να ξεκινήσει η μεταφορά σιτηρών: «Είμαστε πλήρως έτοιμοι. Έχουμε στείλει όλα τα σήματα στους εταίρους μας, τον ΟΗΕ και την Τουρκία, και ο στρατός μας εγγυάται την κατάσταση ασφάλειας. Ο Υπουργός Υποδομών είναι άμεσα σε επαφή με την τουρκική πλευρά και τον ΟΗΕ, και αναμένουμε ένα μήνυμα από αυτά που μπορούμε να ξεκινήσουμε», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι είναι βέβαιος ότι η απεμπλοκή των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών θα συμβάλει  στην αποφυγή ελλείψεων τροφίμων, πείνας και πολιτικού χάους στις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων: «Είναι σημαντικό για εμάς να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία παραμένει εγγυητής της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».

Μαζί με τον Ζελένσκι, αρκετοί διπλωμάτες παρακολούθησαν επίσης τη διαδικασία φόρτωσης σιτηρών στο λιμάνι.

Μεταξύ αυτών ήταν η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Μπρίτζετ Μπρινκ, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Μελίντα Σάιμονς, ο Ιταλός Πρέσβης Πιερ Φραντσέσκο Ζάζο, η Πρέσβης του Καναδά Λαρίσα Γκαλάντζα, η Γερμανίδα Πρέσβης Άνκα Φέλντχουζεν, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία και άλλοι επίσημοι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments