Διεθνή

Ενεργειακή κρίση – Γερμανία: Σβηστά φώτα και κρύα ντους η νέα πραγματικότητα

Ενεργειακή κρίση – Γερμανία: Σβηστά φώτα και κρύα ντους η νέα πραγματικότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Βερολίνο/DailyMail

Η μία μετά την άλλη πόλεις της Γερμανίας προχωρούν σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας μετά και τη μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου - Αντικαθιστούν το ζεστό νερό με κρύο στα δημόσια κτίρια και σβήνουν τα φώτα σε ιστορικά μνημεία

Η γερμανική πόλη Ανόβερο έχει απαγορεύσει το ζεστό νερό στα δημόσια κτίρια και έχει εισαγάγει μέτρα για τη μείωση της χρήσης θέρμανσης και ενέργειας, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πιθανή κρίση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομείται σώζει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου», ανέφερε το γραφείο του δημάρχου σε δελτίο τύπου.
Είναι η πρώτη πόλη στη Γερμανία που αλλάζει από ζεστό σε κρύο το νερό σε δημόσια κτίρια, καθιστώντας το ζεστό μη διαθέσιμο για πλύσιμο χεριών και άλλες χρήσεις σε κρατικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια και πισίνες.
Η πόλη, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, θα μειώσει επίσης τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια, καθώς και θα σταματήσει να φωτίζει τα δημόσια κτίρια τα βράδια. Το Ανόβερο θα κλείσει επίσης τα δημόσια σιντριβάνια.
«Στόχος είναι να μειώσουμε την ενεργειακή μας κατανάλωση κατά 15%,» δήλωσε ο δήμαρχος Belit Onay. «Αυτή είναι μια απάντηση στην επικείμενη έλλειψη φυσικού αερίου, η οποία είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους δήμους — ειδικά για μια μεγάλη πόλη όπως το Ανόβερο».
«Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, όπως έδειξαν μόλις οι τελευταίες μέρες», πρόσθεσε. «Παρόλα αυτά, το κρατικό κεφάλαιο προσπαθεί να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί».
Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη προσπαθούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο και να το αποθηκεύσουν για το χειμώνα και την περασμένη Τρίτη, οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν κατ’ αρχήν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο . 
Το μπλοκ προσπάθησε να περιορίσει γρήγορα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει δεσμευτεί να διακόψει πλήρως την εξάρτησή της έως το 2027 .
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, βασιζόταν ιστορικά στο ρωσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τα σπίτια και τις επιχειρήσεις της. Η χώρα κατάφερε να μειώσει το μερίδιο της Μόσχας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της στο 35% από 55% από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Τον περασμένο μήνα, ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κατά 60%, κατηγορώντας τη Δύση για παρακράτηση ζωτικού εξοπλισμού λόγω κυρώσεων.
Η κίνηση ώθησε τη Γερμανία να κηρύξει «κρίση φυσικού αερίου» και να ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος έκτακτης ανάγκης φυσικού αερίου τριών σταδίων, φέρνοντάς την ένα βήμα πιο κοντά στον περιορισμό των προμηθειών στη βιομηχανία
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Gazprom μείωσε ξανά τις παραδόσεις μέσω του αγωγού σε μόλις 20% της χωρητικότητάς του, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments