Πολιτική

Διπλωματική νίκη της Αθήνας – Αυστηρό γαλλογερμανικό μήνυμα σε Άγκυρα

Διπλωματική νίκη της Αθήνας – Αυστηρό γαλλογερμανικό μήνυμα σε Άγκυρα
Γερμανία και Γαλλία, υιοθέτησαν πλήρως τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις προκλητικές αιτιάσεις της Άγκυρας - Η επεισοδιακή συνάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό της

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο Γερμανία και Γαλλία, έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία, υπέρ των ελληνικών θέσεων, την ώρα που δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων επιχειρούσαν να “δυναμιτίσουν” το κλίμα.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον έΛΛΗΝΑ ομόλογό της, Νίκος Δένδια, ήταν ένα πρώτο μήνυμα στην Άγκυρα με την Αναλένα Μπέρμποκ, να δηλώνει πως «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι».

Λίγες ώρες αργότερα, η επίσκεψή της στην Τουρκία εξελίχθηκε επεισοδιακά. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υιοθετώντας πλήρως τις ελληνικές θέσεις απέναντι στις τουρκικές απειλές -ιδιαίτερα για το Αιγαίο και τα νησιά-  αντέδρασε έντονα όταν ο Τούρκος ομόλογός της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, κατηγόρησε για «προπαγάνδα» το Βερολίνο.

Η Αναλένα Μπέρμποκ αντέδρασε έντονα, άδραξε την ευκαιρία και έθεσε τα όρια στην Τουρκία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι το Αιγαίο είναι τα σύνορα της Ευρώπης και η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, είναι αποφασισμένη να τα προασπίσει.

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Στο πλευρό της Ελλάδας κόντρα στις απειλές της εθνικής της κυριαρχίας

Μετά τη συνάντηση με την Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, στην πρώτη επίσημη συνάντησή τους.

Η κα Κολονά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία, όπως στο παρελθόν και όπως έχει επαναλάβει και μέσω του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα με την Ελλάδα και θα σταθεί αλληλέγγυα έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της. «Θα παρακολουθήσουμε στενά τις εξελίξεις και πραγματικά μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό σας», διεμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Σημείωσε επίσης πως ο Νίκος Δένδιας την ενημέρωσε για «τη μεγάλη του ανησυχία όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, τις απειλές κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, κάποιες δηλώσεις ενός εταίρου μας».

Αναφερθείσα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισήμανε πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για την Ελλάδα και τη Γαλλία και μια περιοχή ανησυχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments