Πολιτική

Στέλιος Κυμπουρόπουλος στο pagenews.gr: Η Ε.Ε και τα κράτη-μέλη της απάντησαν ταχύτατα στη Ρωσική επίθεση

Στέλιος Κυμπουρόπουλος στο pagenews.gr: Η Ε.Ε και τα κράτη-μέλη της απάντησαν ταχύτατα στη Ρωσική επίθεση
Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ιατρού -Ψυχιάτρου Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου

Για μια σειρά θεμάτων όπως η πανδημία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ελληνοοτουρκικά και άλλα θέματα μίλησε στο pagenews.gr και τη δημοσιογράφο Σοφία Χύτου ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιατρός -Ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Κύριε Κυμπουρόπουλε συμμετέχετε στη νεοσυσταθείσα επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για την COVID-19. Πρέπει να λάβουν κάποια επιπλέον μέτρα οι χώρες μέχρι τον φθινόπωρο για να μην έχουμε εκ νέου έξαρση της πανδημίας; Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να στηρίξει ξανά τα κράτη μέλη;

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως θα έχουμε μια νέα κορύφωση της πανδημίας μέσα στο επόμενο μήνα. Καθώς όπως φαίνεται, αυτή η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα, χωρίς όμως να παρουσιάζει βαριά συμπτωματολογία η οποία να επιβαρύνει καθηλωτικά τα εθνικά συστήματα υγείας. Όμως όπως ορθά παρατηρήσατε, το φθινόπωρο και τον χειμώνα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και επί της ουσίας θα πρέπει δυστυχώς να συνηθίσουμε να ζούμε με τον COVID και τις παραλλαγές του.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η εξασφάλιση της δημοσίας υγείας είναι σαν το ελβετικό τυρί, δηλαδή χρειάζονται πολλά προστατευτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα είναι αναγκαία, οι μάσκες,  ο εμβολιασμός, οι αποστάσεις και οι διαδικασίες αντισηψίας που έχουμε μάθει το τελευταίο καιρό, βέβαια σε διαφορετική αναλογία κάθε φορά και σύμφωνα με τις ανάγκες τις περιόδου. Αυτό γίνεται, για να προστατευτεί όλη η κοινωνία, μεταξύ αυτών και οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, και οι ανοσοκατασταλμένοι που χρειάζεται να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, όπως τονίζεται από τους ειδικούς. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η αντιμετώπιση τελικά του COVID, είναι ένα μείγμα υγειονομικών μέτρων και ζήτημα προσωπικής υπευθυνότητας και επαγρύπνησης.

Αυτό που διαχειριζόμαστε στην Επιτροπή COVI του ευρωκοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχω ως Συντονιστής του ΕΛΚ,  είναι οι μελλοντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως ΕΕ αλλά και ως ξεχωριστά Κράτη-Μέλη και σε άλλες υγειονομικές κρίσεις. Γιατί είναι αλήθεια πως από τον COVID πήραμε πολλά μαθήματα διαχείρισης και συνεργασίας! Δεν πρέπει να μας ανησυχεί το φθινόπωρο και πρέπει να ξεχάσουμε τις εικόνες που όλους μας φοβίζουν και μας έρχονται στο μυαλό από την αρχική περίοδο της πανδημίας. Σίγουρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και το κάθε Κράτος-Μέλος πλέον έχει την γνώση και την εμπειρία να προστατέψει την δημόσια υγεία και να διατηρήσει την κοινωνία και την οικονομία του ανοιχτή και ανθεκτική. Στην Επιτροπή συζητάμε όλες τις διαστάσεις που έχει μια τέτοια πανδημία (φαρμακευτικές, κοινωνικές, πολίτικες) ενώ κοινός τόπος είναι πως μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας η οποία θα λειτουργεί επικουρικά και θα βοηθάει τα εθνικά συστήματα υγείας, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί για να αποφύγουμε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις. Ένα είναι σίγουρο πως αν ξαναχρειαστεί, η ΕΕ θα απαντήσει συνολικά και αποτελεσματικά.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία ασκήθηκε πολύ έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει μετατραπεί σε μια οικονομική Ένωση. Πως βλέπετε τη στάση της απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

Διαφωνώ με την κριτική που ασκείται στην Ένωση για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ε.Ε ως σύνολο και τα κράτη-μέλη της από την πρώτη στιγμή και με πρωτόγνωρη ταχύτητα απάντησαν στη Ρωσική επίθεση με την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων, και μάλιστα, συνεχίζουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις. Συνδράμαμε τον Ουκρανικό λαό με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ παράλληλα χρηματοδοτήθηκε και ο εξοπλισμός της Ουκρανίας.

Η ΕΕ είναι πρωταρχικά μία κοινότητα κρατών και λαών που ενώνονται από την κοινή πίστη σε αρχές, αξίες και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτός είναι ο βασικός γνώμονας λήψης όλων των αποφάσεών της. Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύς εξαρχής, ακολούθησε το σωστό δρόμο. Επέλεξε να θέσει το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την Διεθνή έννομη Τάξη υπεράνω οικονομικών ή άλλων ιδιοτελών συμφερόντων. Και είναι λογικό από αυτή την στάση να υπάρξουν δυστυχώς συνέπειες, όμως η ΕΕ είναι ο τόπος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του δικαίου. Πρέπει να σταματήσουμε ως πολίτες αυτού του τόπου κάθε φορά που συμβαίνει μια παγκόσμια κρίση, η σκέψη μας να οδηγείται στην αμφισβήτηση της ΕΕ. Στη γειτονιά μας συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό και απάνθρωπο και αυτός ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και πρέπει να μην μένουμε αδιάφοροι σε αυτή την προσπάθεια εδαφικού αναθεωρητισμού.

Έχετε και την ιδιότητα του ψυχιάτρου. Πόσο επηρεάστηκε η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών από τον covid-19; Θα πρέπει να ληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποιες επιπλέον πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία των πολιτών επηρεάστηκε βαθιά από την πρόσφατη υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19, γεγονός, που επισημάνθηκε και μέσα από την έκθεση της Επιτροπής «Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη» με σαφείς αναφορές στην αύξηση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό.

Γίνεται κατανοητό, πως ο φόβος της μόλυνσης, η κοινωνική απομόνωση, η οικονομική αβεβαιότητα και η παρατεταμένη έκθεση σε δυσάρεστες πληροφορίες προκάλεσαν έντονη ανησυχία, θλίψη και συναισθηματική εξάντληση μεταξύ των ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, ήρθαν στο φως έρευνες που έκαναν λόγο για τον εντοπισμό αυξητικών τάσεων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, ψυχοτρόπων ουσιών και φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τις προεκτάσεις αυτές, ήμουν ένας από τους πρώτους Ευρωβουλευτές, που πρότεινα τον καθορισμό ενός Ευρωπαϊκού έτους αφιερωμένου στην Ψυχική Υγεία, με επιστολή μου προς την Ευρωπαία Επίτροπο κα. Στέλλα Κυριακίδη στις 31.03.2020.

Αυτή τη στιγμή, το «Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης του ΠΟΥ για την Ψυχική Υγεία 2021–2025» και το πρόγραμμα «EU4Health 2021-2027» αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια της Ένωσης να επιτύχει την αναβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο και απαιτητικό, αφού ουσιαστικά, για πρώτη φορά, τόσο οι ευρωπαίοι πολίτες όσο και οι ιθύνοντες χάραξης πολιτικής, με αφορμή την πανδημία, καλούνται να κατανοήσουν, ότι η ψυχική υγεία «μετράει» και ότι οφείλουμε να την ανάγουμε σε προτεραιότητα.

Η ψυχική υγεία είναι ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε ισότιμα, όπως επενδύουμε και στους υπόλοιπους τομείς της κοινωνίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας θα πρέπει να είναι ανεμπόδιστη. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα, έτσι ώστε παράγοντες, που υποβαθμίζουν ή απειλούν την ψυχική ευημερία των πολιτών, όπως η φτώχεια και οι διακρίσεις, να αναγνωριστούν και σταδιακά να εξαλειφθούν.

Παρατηρούμε την ολοένα και αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας; Τι θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς αυτό το πεδίο;

Η Τουρκία πράγματι συνεχίζει να είναι προκλητική. Όμως έχει βρει μπροστά της την αποφασιστικότητα της Ελλάδος με τις συμμαχίες και συνεργασίες της όσο και την κοινή Ευρωπαϊκή στάση, πως η εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι απαραβίαστα.

Η ΕΕ έχει ήδη ορίσει ξεκάθαρα τη θέση της και αυτή είναι ταυτόσημη απόλυτα με τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να τερματίσει την αναθεωρητική πολιτική της.

Να είστε βέβαιοι πως η μη επανάληψη του θερμού καλοκαιριού του 2020 οφείλεται στην ισχυροποίηση της Ελλάδας και στην αποφασιστική στάση της ΕΕ, η οποία ξεκαθάρισε πως αν συνεχίσει αυτή την πορεία, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυστηρότατες κυρώσεις και συνέπειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments