Ελλάδα

Με την ίδια συνταγή επιτυχίας θα λύσουμε και το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων

Με την ίδια συνταγή επιτυχίας θα λύσουμε και το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων
Άρθρο του Εκπρoσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρου Τσάπαλου στο pagenews.gr

Στον ΕΦΚΑ, από την πρώτη στιγμή, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης που δεν είναι άλλο από την έκδοση των εκατοντάδων χιλιάδων συντάξεων που εκκρεμούσαν για μήνες ή και για χρόνια και που καθιστούσαν ομήρους τους εν αναμονή συνταξιούχους μιας παθογενούς και άκρως ψυχοφθόρας κατάστασης. Θέσαμε λοιπόν ως άμεση προτεραιότητα την εξάλειψη των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις. Και σήμερα μπορούμε να πούμε πως σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε. Είναι χαρακτηριστικό πως τους τελευταίους μήνες ο ΕΦΚΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ με πάνω από 220.000 εκδόσεις κύριων συντάξεων. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκδόθηκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις σε σχέση με ολόκληρο το 2019. Πλέον έχουμε μηδενίσει τις εκκρεμότητες για τα έτη 2016, 2017, 2018 και σε λίγες ημέρες πρόκειται να μηδενιστεί και το 2019. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους μειώθηκαν από 700 εκατ. ευρώ που ήταν 2 χρόνια πριν στα 70 εκατομμύρια σήμερα. Απομένουν λιγότερες από 60.000 να εκκαθαριστούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί στους πολίτες. Από αυτές, οι περίπου 20.000 κρίνονται ως ανελαστικές με σοβαρά νομικά και τεχνικά κωλύματα με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου και αναμένεται να εκδοθούν απορριπτικές αποφάσεις. Οι υπόλοιπες θα εκδοθούν και θα αποδοθούν κανονικά στους δικαιούχους.

Ο επικείμενος μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων γίνεται πράξη μέσω μίας σειράς νομοθετικών και πολιτικών παρεμβάσεων στις οποίες προέβη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και μίας σειράς δράσεων που υλοποιήθηκαν από τον ΕΦΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρω: τον «Πύργο Ελέγχου» ως εργαλείο management για την ηλεκτρονική παρακολούθηση του συνόλου των εκκρεμοτήτων ανα την Ελλάδα,  την κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτήριο του ΕΦΚΑ, την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής κάθε συνταξιοδοτικού αιτήματος, τους 458 πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους που πολλοί από αυτούς εκδίδουν συντάξεις σε λιγότερο από 60 ημέρες, την προμήθεια 3.000 σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών, την θέσπιση bonus για τους υπαλλήλους που αποδίδουν πάνω από τους στόχους, την έναρξη λειτουργίας των fast track συντάξεων και των συντάξεων εμπιστοσύνης κα. Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο του μηδενισμού είχαν και έχουν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ που εργάζονται για την έκδοση των συντάξεων και που συνέβαλαν σημαντικά στο σημερινό αποτέλεσμα. Πολλοί από αυτούς βραβεύτηκαν από τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια που δείχνουν στην επίτευξη των στόχων.

Το έργο μας δεν σταματά στις κύριες συντάξεις. Με στρατηγικό σχεδιασμό, σύγχρονες καλές πρακτικές management και ακολουθώντας την ίδια συνταγή που εφαρμόσαμε για τις εκκρεμείς κύριες, στοχεύουμε στην αποκλιμάκωση και εν συνεχεία στον μηδενισμό και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων. Αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές ανέρχονται σε περίπου 95.000 και για να προχωρήσουν θα έπρεπε πρώτα να εκδίδονταν οι κύριες συντάξεις, που αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση με βάση τη νομοθεσία. Έτσι, τώρα που δίνονται επιτέλους οι κύριες συντάξεις ανοίγει ο δρόμος και για τις επικουρικές.

Ήδη, για τη μεγάλη πλειονότητα των ληξιπρόθεσμων επικουρικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν εκδώσει οριστική απόφαση για την κύρια σύνταξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι διευκολύνεται το έργο των εισηγητών που μπορούν άμεσα να προχωρήσουν στην έκδοση της επικουρικής. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την μετακίνηση υπαλλήλων από τα τμήματα έκδοσης των κύριων συντάξεων σε εκείνα των επικουρικών, θα συμβάλλουν στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας τους επόμενους μήνες. Σε αυτά τα δυο εργαλεία προστίθεται και η πλήρης ψηφιοποίηση των νέων αιτήσεων λήψης επικουρικής σύνταξης που μειώνουν τους χρόνους έκδοσης κατά τουλάχιστον 4 μήνες. Και επιπλέον, πρόκειται να ενεργοποιηθεί η fast track διαδικασία έκδοσης και στις επικουρικές, κάτι που μεταφράζεται στην έκδοση τους το πολύ σε 4 μήνες από την έκδοση της κύριας.

Δεν πανηγυρίζουμε για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί και που πλέον την αναγνωρίζουν και οι πλέον δύσπιστοι. Με τον ίδιο μεταρρυθμιστικό ζήλο και την ίδια συνέπεια απέναντι στους πολίτες θα προχωρήσουμε στην επίλυση και του μεγάλου προβλήματος των επικουρικών συντάξεων που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Έχουμε τον τρόπο, τα εργαλεία και την απαραίτητη πολιτική και τεχνοκρατική βούληση για να το πετύχουμε.

*Ο Όμηρος Τσάπαλος είναι Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments