Διεθνή

Τουρκία: Τα σενάρια για την ξαφνική έξοδο του γεωτρύπανου

Τουρκία: Τα σενάρια για την ξαφνική έξοδο του γεωτρύπανου

Πηγή Φωτογραφίας: ahaber

Το σημείο που θα κατέβει τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας να βγάλει από το λιμάνι Τασουκού της Τουρκίας, το γεωτρύπανο Abdulhamid Han, έθεσε σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές, καθώς η προγραμματισμένη έξοδός του στη Μεσόγειο είναι στις 9 Αυγούστου.

Το σημείο που θα κατέβει τουρκικό τρυπάνι θα επιλεγεί, όπως όλα δείχνουν, από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πιθανότατα με κάποιους είδους επικοινωνιακή φιέστα.

«Abdulhamid Han»: Τα δύο σενάρια που επικρατούν

Μετά την κινητικότητα που παρατηρήθηκε δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια: είτε το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» να βγήκε απλά από το λιμάνι, είτε η Τουρκία να αποφάσισε να βγάλει νωρίτερα το 4ο γεωτρύπανο της για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα πάντως με την ΕΡΤ η είδηση για την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από το λιμάνι επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ με τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους. Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Στα τέλη Ιουνίου τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του νέου τουρκικού γεωτρύπανου θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος. «Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών» μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber. Πριν από τρεις ημέρες, στις 27 Ιουλίου, ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια επίσκεψης στην Τουρκία, φωτογραφήθηκε μπροστά από το τουρκικό γεωτρύπανο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments