Οικονομία Άποψη

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε κι άλλο το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε κι άλλο το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Στις 101,1 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος,

Στις 101,1 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος, χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (104,1 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουλίου του 2021, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στις κατασκευές, ενώ ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία. Άνοδο παρουσίασε ο σχετικός δείκτης στο λιανικό εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις του κατά τους τελευταίους μήνες.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και η επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ΕΕ και άλλες οικονομίες κατά το β’ τρίμηνο, ασκούν πλέον σημαντικές πιέσεις στη ζήτηση της βιομηχανίας. σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική του τουρισμού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή, βάσει των προσδοκιών στον τομέα, με όποιες ευρύτερες θετικές επιδράσεις συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στο λιανικό εμπόριο, οι παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με την αποταμίευση προηγούμενων ετών, στηρίζουν την τρέχουσα δραστηριότητα του τομέα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα ως προς τη διάρκεια του πολέμου και κυρίως τον αντίκτυπό του στο κόστος ενέργειας, επιδείνωσε τις προβλέψεις των νοικοκυριών για τις γενικές οικονομικές συνθήκες στο επόμενο 12μηνο, αλλά και για την οικονομική κατάστασή τους σε αυτήν την περίοδο. Ως αποτέλεσμα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξασθένησε εκ νέου, στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments