Διεθνή

Πυρηνική απειλή: Παρέμβαση Γ.Γ. ΟΗΕ στον απόηχο δηλώσεων Πούτιν

Πυρηνική απειλή: Παρέμβαση Γ.Γ. ΟΗΕ στον απόηχο δηλώσεων Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Richard Drew

Μια «παρεξήγηση» ή «μια λανθασμένη εκτίμηση» χωρίζει την ανθρωπότητα από τον «πυρηνικό αφανισμό», προειδοποίησε ο Γ. Γ. του ΟΗΕ

Στον απόηχο των διφορούμενων δηλώσεων του Ρώσου Προέδρου, ότι «σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές», ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε απόσταση μόλις μιας «λανθασμένης κρίσης» από την «πυρηνική εξόντωση», ζητώντας με σαφήνεια τη δημιουργία ενός κόσμου «χωρίς πυρηνικά όπλα».

Μια «παρεξήγηση» ή «μια λανθασμένη εκτίμηση» χωρίζει την ανθρωπότητα από τον «πυρηνικό αφανισμό», προειδοποίησε ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας, παράλληλα, ότι ένας τέτοιος κίνδυνος δεν ήταν γνωστός από την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στο δυτικό και σοσιαλιστικό μπλοκ.

«Έως τώρα, ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί. Αλλά η τύχη δεν είναι μια στρατηγική ή μια ασπίδα για την αποτροπή της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε πυρηνική σύγκρουση», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την έναρξη της Διάσκεψης των 191 υπογραφόντων τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

«Σήμερα, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια παρεξήγηση, σε έναν λανθασμένο υπολογισμό της πυρηνικής εξόντωσης», τόνισε ο Γκουτέρες, σφυρηλατούσε, καλώντας να οικοδομηθεί ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα .

Αφού αναβλήθηκε πολλές φορές από το 2020 λόγω της πανδημικής κρίσης της covid-19, η διεθνής συνάντηση έλαβε χώρα, με τον Γ. Γ. του ΟΗΕ να υποστηρίζει πως «αυτή η συνάντηση είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί και να ευθυγραμμιστεί με τον σύγχρονο κόσμο η Συνθήκη αυτή».

«Η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων είναι η μόνη εγγύηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι θα ταξιδέψει στη Χιροσίμα σε λίγες μέρες για την επέτειο του θλιβερού  βομβαρδισμού, τον Αύγουστο του 1945.

Εν συνεχεία, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πληροφόρησε ότι «σχεδόν 13.000 πυρηνικά όπλα είναι αποθηκευμένα σε οπλοστάσια, τα οποία βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, σε μια εποχή κατά την οποία οι κίνδυνοι διάδοσης αυξάνονται και οι διασφαλίσεις για την αποτροπή αυτής της κλιμάκωσης εξασθενούν»

Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο, τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία), που είναι πυρηνικές δυνάμεις, είχαν δεσμευτεί να αποτρέψουν τη δυναμική της πυρηνικής διάδοσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments