Διεθνή

Φυσικό Αέριο: Δυσοίωνη πρόβλεψη από Moody’s – Πρόταση της “Bulgargaz” για αύξηση 60% στην τιμή τον Αύγουστο

Φυσικό Αέριο: Δυσοίωνη πρόβλεψη από Moody’s – Πρόταση της “Bulgargaz” για αύξηση 60% στην τιμή τον Αύγουστο

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό Αέριο: Η απόφαση της Ρωσίας, να μειώσει το φυσικό αέριο, έχει φέρει μια ανάσα από τον κίνδυνο πλήρους της διακοπής της προσφοράς

Η απόφαση της Ρωσίας, να μειώσει το φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κοντά στο 20% της χωρητικότητας, που ανακοινώθηκε στις 25 Ιουλίου, έχει φέρει μια ανάσα από τον κίνδυνο πλήρους της διακοπής της προσφοράς, ανέφερε σε έκθεσή της η Moody’s Investors Service. Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία είναι οι πιο εκτεθειμένες σε διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ο πιστωτικός αντίκτυπος είτε μερικής είτε πλήρους διακοπής της παροχής ενέργειας από τη Ρωσία θα ποικίλλει ανά τομέα και εκδότη», δήλωσε ο Kelvin Dalrymple, Αντιπρόεδρος της Moody’s. «Έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις βασικές μας μακροοικονομικές προβλέψεις για αρκετές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενσωματωθούν οι κίνδυνοι διακύμανσης της προσφοράς, καθώς και οι πρόσφατες τάσεις ανάπτυξης, πολιτικής και επιτοκίων».

Παράλληλα η βουλγαρική εταιρεία φυσικού αερίου “Bulgargaz” επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και προτείνει τον Αύγουστο να είναι 297,89 λέβα (152,69 ευρώ) ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η πρόταση της «Bulgargaz» αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 60% σε σύγκριση με την τιμή Ιουλίου των 186,17 λέβα (95,42 ευρώ) ανά μεγαβατώρα, γράφουν βουλγαρικά ΜΜΕ.

Η προτεινόμενη τιμή στην οποία η «Bulgargaz» πουλά φυσικό αέριο σε τελικούς προμηθευτές και φορείς που έχουν άδεια παραγωγής και μεταφοράς «θερμικής ενέργειας» δεν περιλαμβάνει ειδικούς φόρους κατανάλωσης και ΦΠΑ, σημειώνεται στο κείμενο.

Αιτία της αύξησης είναι οι υψηλές τιμές στις οποίες η κρατική εταιρεία αγοράζει αυτό το «μπλε καύσιμο». Για λόγους σύγκρισης, οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου για παραδόσεις τον Αύγουστο του 2022 ξεπερνούν τα 171 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανακοίνωσε η «Bulgargaz».

Η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία για δημόσια ακρόαση σχετικά με την πρόταση της Bulgargaz. Η τιμή του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία για τον Αύγουστο θα έπρεπε να είχε ήδη εγκριθεί, αλλά στις 21 Ιουλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον διορισμό του πρώην προέδρου του EVRC, Stanislav Todorov.

Μετά από αρκετές ημέρες πολιτικής έντασης, η Εθνοσυνέλευση επανέφερε τον πρώην επικεφαλής Ιβάν Ιβάνοφ ως επικεφαλής αυτού του ρυθμιστικού φορέα ενέργειας, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments