Κόσμος

Φυσικό αέριο: Η μείωση του αποθέματος της Γερμανίας φέρνει ανησυχία στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Η μείωση του αποθέματος της Γερμανίας φέρνει ανησυχία στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας ενόψει του χειμώνα, ενώ τα γερμανικά νοικοκυριά εξοικονομούν ήδη ενέργεια

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας ενόψει του χειμώνα, ενώ τα γερμανικά νοικοκυριά εξοικονομούν ήδη ενέργεια. Οι πάροχοι ωστόσο ετοιμάζονται να μετακυλίσουν στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μιούλερ, η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει φθάσει το 69%, παρά τον πολύ μειωμένο όγκο που παραδίδει πλέον η Ρωσία. Καθημερινά, σημείωσε, προστίθενται στην αποθήκευση περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η κατανάλωση ενέργειας από την άλλη πλευρά μειώθηκε στη Γερμανία στο α’ εξάμηνο του έτους κατά 3,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ ειδικά η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίστηκε κατά 15%. Η μείωση αποδίδεται αφενός στις αυξημένες τιμές και αφετέρου στις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Στην Κολωνία πάντως οι πελάτες ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας θα κληθούν από την 1η Οκτωβρίου να πληρώσουν το φυσικό αέριο κατά 2,3 φορές ακριβότερα. Η εταιρία RheinEnergie ανακοίνωσε σήμερα το νέο τιμολόγιο, με την κιλοβατώρα να κοστίζει πλέον 18,30 σεντς έναντι 7,87 που κόστιζε πέρυσι. Σύμφωνα με υπολογισμό της BILD, ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωσε πέρυσι 960 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 2002 ευρώ.

Τις εγκαταστάσεις του Nord Stream 1 θα επισκεφθεί ο Γερμανός Καγκελάριος

Επίσκεψη στο Μύλχαϊμ και στις εγκαταστάσεις του αγωγού Nord Stream 1 θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προκειμένου να επιθεωρήσει προσωπικά την περίφημη τουρμπίνα που στάθηκε αφορμή για την μείωση της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία προκαλώντας νέο επεισόδιο στην ενεργειακή κόντρα μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης.

Η Gazprom είχε επικαλεστεί την ανάγκη συντήρησης του αγωγού και της τουρμπίνας, ως την αιτία για την μείωση της ροής του φυσικού αερίου. Η περίφημη τουρμπίνα έφτασε τελικά από τον Καναδά, όμως οι Ρώσοι συνεχίζουν να μιλούν για προβλήματα του αγωγού και ανάγκη επισκευών που κρατούν τη ροή χαμηλή.

Μάλιστα, ο κύριος Σολτς θα συνοδεύεται και από τον CEO της Siemens Energy, από την μονάδα της οποίας στον Καναδά ήρθε η τουρμπίνα.

«Ο κ. Σολτς μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Κρίστιαν Μπρουχ, θα ρίξουν μια ματιά στην τουρμπίνα που ήρθε από τον Καναδά για τον αγωγό Nord Stream 1, που είναι ήδη έτοιμος να μεταφερθεί στη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωση της, η Siemens Energy.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος της Gazprom είχε ισχυριστεί πως η παράδοση της τουρμπίνας από τον Καναδά στην Γερμανία, μετά την ολοκλήρωση του έργου συντήρησης, δεν ανταποκρινόταν στους όρους του συμβολαίου.

Σε κάθε περίπτωση η ευρωπαϊκή πλευρά ισχυρίστηκε εξαρχής πως το ζήτημα της τουρμπίνας ήταν προσχηματικό από την πλευρά της Ρωσίας στο πλαίσιο του εκβιασμού του Κρεμλίνου για την περικοπή των ενεργειακών ροών προς την Ευρώπη που φούντωσε την ανησυχία για πιθανές ελλείψεις το χειμώνα και ανέβασε κάθετα τις τιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments