People

Ο εκλεκτός σύμβουλος του Δικτάτορα δεν είναι φιλελεύθερος

Ο εκλεκτός σύμβουλος του Δικτάτορα δεν είναι φιλελεύθερος

Πηγή Φωτογραφίας: FOCUS online- NZZ -NOZ

Ο διάσημος, συμπατριώτης κοινωνιολόγος του Σρέντερ προειδοποιεί, δεκαετίες τώρα, ότι η πολιτική είναι επάγγελμα για όποιον ασχολείται συστηματικά με αυτήν

Δεν είναι απαραίτητο να παραξενεύονται σε τέτοιο βαθμό οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, όπου Γης, που ο αφοσιωμένος φίλος των ιδεωδών του σύγχρονου δημοκρατικού σοσιαλισμού επιλέγει να σταδιοδρομήσει ή, ακριβέστερα, να κάνει καριέρα ενεργειακού και πολιτικού συμβούλου ενός αδίστακτου δικτάτορα, με τα χέρια πλημμυρισμένα στο αίμα άοπλων γυναικών και αθώων παιδιών. Η καριέρα του συμβούλου, με την έννοια του συμβαλάτουρα της εξουσίας, δεν είναι σπάνια στη σύγχρονη πολιτική σκηνή, ακόμη κι όταν πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο της ιεράς αγελάδας της κοινωνικά ευαίσθητης σοσιαλδημοκρατίας, στην πιο αναμφίβολη εκδοχή της, το ιστορικό SPD των αναντίρρητων ταξικών αγώνων και της συνεπούς αντινεοφιλελεύθερης ρητορείας.

Ο διάσημος, συμπατριώτης κοινωνιολόγος του Σρέντερ προειδοποιεί, δεκαετίες τώρα, ότι η πολιτική είναι επάγγελμα για όποιον ασχολείται συστηματικά με αυτήν

Με τη διαφορά ότι στο αυτάρεσκο φαντασιακό της εγχώριας και ευρωπαϊκής αριστεράς, αυτές είναι συμπεριφορές που συναντά κανείς στο χώρο του κέντρου και τη δεξιάς, κατά τις ευρέως εμπεδωμένες αφηγήσεις της ευρύτερης αριστεράς. Και σίγουρα αλλεπάλληλα φλογερά δημοσιεύματα θα έδιναν τον τόνο των αγώνων κατά των προσκυνημένων της αστικής εξουσίας, αν ένας φιλελεύθερος πρώην Καγκελάριος μιλούσε για λύση στο Ντονμπάς κατά το πρότυπο των ελβετικών καντονιών, για επιτάχυνση της συμφωνίας για τα σιτηρά, για ένοπλη ουδετερότητα της Ουκρανίας χωρίς ένταξη στο ΝΑΤΟ και λειτουργία των αγωγών Nord Stream 1 και 2, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια φυσικού αερίου, όπως προτείνει, ανάμεσα στα άλλα, ο Γκ. Σρέντερ.

Κι όπως και να το κάνουμε, καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Σρέντερ όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανήλθε στην εξουσία το 2000 και ο 78χρονος κεντροαριστερός σφυρηλάτησε φιλικούς δεσμούς με τον νόμιμο ενοικιαστή του Κρεμλίνου. Πρόκειται, εξάλλου, για «μια πραγματική φιλία, βασισμένη στην εμπιστοσύνη» με τον Ρώσο ηγέτη, τον οποίο ο κεντροαριστερός επαγγελματίας χαρακτήρισε το 2004 ως τον «τέλειο δημοκράτη».

Ο πρώην ηγέτης βρίσκεται κάτω από διαρκή πίεση από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τους περισσότερους πρώην Ευρωπαίους ηγέτες που ήταν παρόντες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία στα διοικητικά όργανα των ρωσικών εταιρειών, ο Σρέντερ δεν παραιτήθηκε. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ παραμένει, επομένως, πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream AG, του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας που ανεστάλη τον Φεβρουάριο, και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Rosneft, του κορυφαίου ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου. Ο πρώην καγκελάριος, αφού στερήθηκε τις τιμές από πολλές πόλεις και έγινε στόχος εκκλήσεων για εκδίωξή του από το SPD, είχε κάνει γνωστό, από τον Απρίλιο, ότι δεν είχε πρόθεση να παραιτηθεί. Συντροφικά, εννοείται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments