Φυσικό αέριο: Η θέρμανση στην Ευρώπη θα κριθεί εν πολλοίς από τις καιρικές συνθήκες της Ασίας

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay
Όσο κρατά ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο θα ψάχνεται η Ευρώπη για την απόκτηση ενέργειας σε ικανοποιητικές τιμές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Γηραιά ήπειρος ψάχνει να βρει τρόπους για να εξασφαλίσει φυσικό αέριο και άνθρακα, προκειμένου να να εξασφαλίσει τη θέρμανση, θα εξαρτηθεί σημαντικά από τρεις συγκεκριμένες χώρες, που κινούν την οικονομία της Ασίας, δηλαδή την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.
Οι ασιατικές χώρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Bloomberg, είναι από τις μεγαλύτερες εισαγωγείς LNG και άνθρακα, έχουν μια χειμερινή περίοδο που συμπίπτει με της Ευρώπης. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουν οι μετεωρολόγοι ακριβείς προβλέψεις για τον καιρό το χειμώνα, όμως η όποια μείωση της θερμοκρασίας στις τρεις αυτές χώρες θα προκαλέσει μια έντονη μάχη για φορτία.
Ο διεθνής ανταγωνισμός για καύσιμα έχει ενταθεί μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία που συντάραξε τις εμπορικές ροές και ώθησε σε ιστορικά υψηλά τις τιμές άνθρακα και αερίου. Στην Ευρώπη η πίεση αυτή πρόκειται να ενταθεί. Η Κομισιόν θα ανακοινώσει από την επόμενη εβδομάδα πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα, ενώ η Gazprom έχει μειώσει τις ροές στους αγωγούς της προς την Ευρώπη. Η Ρωσία είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αερίου προς την Ε.Ε., καλύπτοντας το 40% της ζήτησης.
“Ο καιρός είναι ένας άγνωστος παράγοντας, ιδίως για την Ιαπωνία και την Κορέα”, δήλωσε ο Άμπισεκ Ροχάτγκι, αναλυτής του Bloomberg. “Ένας ψυχρός χειμώνας θα οδηγήσει ψηλά τις τιμές αν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν χαμηλές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορτία στη φυσική αγορά”.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να προετοιμαστούν για το χειμώνα, περιορίζοντας τη ζήτηση αερίου και ενισχύοντας τις εισαγωγές LNG για να γεμίσουν τις αποθήκες τους, ενώ επανεκκινούν παλιές μονάδες άνθρακα. Μέχρι σήμερα βοηθήθηκαν από την Ασία: Η Κίνα έχει μειώσει τις εισαγωγές άνθρακα και LNG αφότου ενίσχυσε την εγχώρια παραγωγή, όμως επίσης βρίσκεται σε οικονομική επιβράδυνση λόγω των lockdown.
Και οι τρεις ασιατικές χώρες παράγουν περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ. Η Ιαπωνία και η Κορέα είχαν ρεκόρ ηλιακής παραγωγής το Μάιο, ενώ η Κίνα έκαψε λιγότερο άνθρακα στο α’ εξάμηνο του έτους, καθώς ενισχύθηκε η υδροηλεκτρική της παραγωγή.
Και πάλι, οι πρόσθετες αγορές της Ευρώπης ώθησαν το κόστος του LNG και του άνθρακα σε επίπεδα-ρεκόρ φέτος. Αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ήδη βιώνουν διακοπές ρεύματος καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος.
Το χειμώνα ο ανταγωνισμός ίσως γίνει ακόμα πιο έντονος. Όταν η Ιαπωνία και η Κορέα αρχίσουν να ενισχύουν τις αποθήκες αερίου, η φυσική αγορά LNG θα έχει περισσότερες αγορές από αυτές τις χώρες, σύμφωνα με το BNEF. Επίσης, τα αποθέματα άνθρακα της Ιαπωνίας είναι πολύ χαμηλά και οι δύο χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τις αγορές τους ως τα τέλη του έτους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας