Διεθνή

Ενέργεια: Μεγάλη ανησυχία για τον εφοδιασμό ενεργειακών πόρων λόγο του πολέμου

Ενέργεια: Μεγάλη ανησυχία για τον εφοδιασμό ενεργειακών πόρων λόγο του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενέργεια: Έχουν περάσει πάνω από 4 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα προβλήματα για τον εφοδιασμό τόσο της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και γι' αυτό το λόγω έχουν δημιουργηθεί πολλές και έντονες ανησυχίες

Έχουν περάσει πάνω από 4 μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ήδη έχουν εμφανιστεί τα πρώτα προβλήματα για τον εφοδιασμό τόσο της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και γι’ αυτό το λόγω έχουν δημιουργηθεί πολλές και έντονες ανησυχίες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΚΤ με δελτίο της, για τις εμπορικές ροές με την Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  ποσότητα των εξαγωγών θαλάσσιου πετρελαίου της Ρωσίας έχει ανακάμψει σε επίπεδα κοντά στα προ της εισβολής επίπεδα εν μέσω ιστορικά υψηλών εκπτώσεων και κάποιας εκτροπής των ροών προς μεγάλες ασιατικές χώρες. Εν μέσω κάποιας αστάθειας, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι ροές πετρελαίου στάθηκαν κοντά στο μέσο επίπεδο του 2021, παρόλο που μειώθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο.

Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκε σε 11% και 14% αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου, από 6% και 2% πριν από τον πόλεμο. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μειώθηκαν επίσης σημαντικά, φθάνοντας στο 35% του επιπέδου του προηγούμενου έτους την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2022. Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου μειώθηκαν κατά 65% σε σύγκριση με πέρυσι. Αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και το φυσικό αέριο μη ρωσικού αγωγού αντιστάθμισαν εν μέρει το έλλειμμα, αλλά οι κίνδυνοι για την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ παραμένουν στον ορίζοντα καθώς το επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-20 στις αρχές Ιουλίου. Από τη ρωσική πλευρά, το φυσικό αέριο εκτρέπεται σε ασιατικές διαδρομές.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία μειώθηκαν στην αρχή της εισβολής και αυτές από την Ουκρανία έχουν σταματήσει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν από κοινού το 24% των εξαγωγών σιταριού και το 14% των εξαγωγών αραβοσίτου το 2021. Στα τέλη Ιουνίου, οι εβδομαδιαίες θαλάσσιες εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας ήταν στο 40% του επιπέδου του προηγούμενου έτους, εν μέσω ανακατεύθυνσης περισσότερων αποστολών προς την Αίγυπτο και την Τουρκία. Μέχρι πρόσφατα, με τον πλήρη αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα, οι αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία είχαν σταματήσει, επιδεινώνοντας τις παγκόσμιες ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια.

Ωστόσο, για να μετριάσουν αυτή την προκύπτουσα παγκόσμια πίεση, η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ασφαλή διέλευση για αποστολές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που θα ανακουφίσει σημαντικά τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια των αναδυόμενων οικονομιών της αγορά. Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει εκδώσει έξι πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων σε άτομα και περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης, στους τομείς των μεταφορών και του χρηματοπιστωτικού τομέα και στο εμπόριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments