Οδηγός

Ελεύθεροι επαγγελματίες: “Πράσινο φως” για σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: “Πράσινο φως” για σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

"Πράσινο φως" δίνεται σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

“Πράσινο φως” δίνεται σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες για τη συνταξιοδότηση τους που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Η σχετική διάταξη θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο εξπρές του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή, με παρεμβάσεις που αφορούν παραγραφές χρεών ιδιωτών προς τον ΕΦΚΑ αλλά και αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα σε πάνω από 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ με παλαιά χρέη, κάποια από τα οποία ενδέχεται να παραγραφούν, αλλά και νέα, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία πλέον θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις.

Ποια χρέη αφορά

Η διάταξη της 10ετούς παραγραφής των οφειλών, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, αφορά οφειλές ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είναι χρέη για τα οποία δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από το ΚΕΑΟ.

Τι δήλωσε για την παραγραφή των οφειλών ο υπουργός Εργασίας

Οι παραγραφές των οφειλών στην εφορία θα γίνονται στην 10ετία, από την 20ετία που ισχύει όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως το μέτρο αφορά παραγραφή οφειλών οι οποίες δεν έχουν αναζητηθεί μέσα σε μια 10ετία από τον ΕΦΚΑ. Όσες έχουν αναζητηθεί δεν παραγράφονται. Εάν παραγράφονταν και οφειλές που έχουν αναζητηθεί υπάρχει ο ηθικός κίνδυνος να μην πληρώνει κανένας και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα, εξήγησε. Aνέφερε, επίσης, ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των οφειλών της ΑΑΔΕ με τις οφειλές του ΕΦΚΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments