Διεθνή

Μπορέλ: Άρχισαν οι συνομιλίες Πρίστινας – Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μπορέλ: Άρχισαν οι συνομιλίες Πρίστινας – Βελιγραδίου με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter Josep Borrell Fontelles

Μπορέλ: Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ άρχισε σήμερα Πέμπτη [18/8] στις Βρυξέλλες υψηλού επιπέδου συνομιλίες ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ άρχισε σήμερα Πέμπτη [18/8] στις Βρυξέλλες υψηλού επιπέδου συνομιλίες ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία καλώντας αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία.

«Πρόσφατες εντάσεις στο βόρειο Κόσοβο έδειξαν για μια ακόμη φορά ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε προς την πλήρη εξομάλυνση», έγραψε σήμερα ο Μπορέλ στο Twitter.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος, ο Μπορέλ κάλεσε τόσο τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς όσο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι «να είναι ανοικτοί και ευέλικτοι ώστε να βρουν κοινό έδαφος».

Οι δύο ηγέτες έφθασαν στις συνομιλίες, που διεξάγονται με τη μεσολάβηση της ΕΕ, αφού συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, χωριστά ο καθένας τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.

Μενέντεζ για Τουρκία: “Ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ”

Την έντονη αποδοκιμασία του στο ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει επιπλέον συστοιχίες του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 εξέφρασε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο του δημοσιεύματος του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Υπενθυμίζεται ότι οι προθέσεις της Άγκυρας δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα πλήρως, καθώς μένει να επιβεβαιωθεί το εάν όντως η Τουρκία σκοπεύει να υπογράψει μια νέα αμυντική σύμβαση με τη Ρωσία όπως υποστηρίζει το πρακτορείο TASS. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, το ενδεχόμενο να προμηθευτεί μια νέα συστοιχία S-400 παραμένει στο τραπέζι, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ρωσική πλευρά.

Και τα δύο σενάρια βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο τον γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος χαρακτηρίζει τη προμήθεια επιπλέον S-400 ξεκάθαρη παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων και καλεί την Τουρκία να απορρίψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει έναν εγκληματία πολέμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments