Κόσμος

Τουρκία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά μία μονάδα παρά τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά μία μονάδα παρά τον πληθωρισμό η κεντρική τράπεζα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα Πέμπτη [18/8] το βασικό επιτόκιό της από 14% σε 13%, παρά τον πληθωρισμό που αγγίζει το 80% και φέρει τεράστια αύξηση σε βασικά προϊόντα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε σήμερα Πέμπτη [18/8] το βασικό επιτόκιό της από 14% σε 13%, παρά τον πληθωρισμό που αγγίζει το 80% και φέρει τεράστια αύξηση σε βασικά προϊόντα.

Η κεντρική τράπεζα, η οποία δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις «αβεβαιότητες για την παγκόσμια ανάπτυξη και τους γεωπολιτικούς κινδύνους», είχε διατηρήσει σταθερό το επιτόκιό της από το Δεκέμβριο, αφού ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την είχε υποχρεώσει να το μειώσει από 19% σε 14% από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο.

Κόντρα στις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο η νομισματική πολιτική του, που δέχεται έντονες επικρίσεις, οδήγησε το 2021 σε μείωση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας κατά 44% έναντι του δολαρίου.

Το τουρκικό νόμισμα έχασε επιπλέον άνω του 25% της ισοτιμίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ως συνέπεια αυτής της κατάρρευσης, ο πληθωρισμός έφθασε το 79,6% τον Ιούλιο σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 24 ετών, μόλις 11 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments