Οικονομία

Ενισχυμένη εποπτεία: Αλλάζουν όλα από τις 20 Αυγούστου – Νέος χώρος για μέτρα

Ενισχυμένη εποπτεία: Αλλάζουν όλα από τις 20 Αυγούστου – Νέος χώρος για μέτρα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Ημέρα ορόσημο θα αποτελέσει η 20η Αυγούστου για τη χώρα. Από τις 20 Αυγούστου και έπειτα η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Ημέρα ορόσημο θα αποτελέσει η 20η Αυγούστου για τη χώρα καθώς και με τον πλέον επίσημο τρόπο η χώρα θα τεθεί εκτός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας. Έως ότου επέλθει η έξοδος από το συγκεκριμένο καθεστώς, μεσολάβησαν τρία μνημόνια και τέσσερα χρόνια μεταμνημονιακής επιτήρησης, με υποχρέωση εκπλήρωσης σειράς δεσμεύσεων.

Από τις 20 Αυγούστου και έπειτα η Ελλάδα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση. Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο εφέτος, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο 2018.

 Η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Ωστόσο, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας ανά εξάμηνο.

Politico: Η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία, προσπαθώντας να κλείσει τις πληγές

Η Ελλάδα εξέρχεται από την εποπτεία στην οποία εισήλθε μετά τη «διάσωση» και η κυβέρνηση και οι πιστωτές προβάλλουν την έξοδο ως το τέλος μιας σκοτεινής εποχής, που προκάλεσε βαθιά τραύματα στην οικονομία και την κοινωνία.

Για αντικείμενο ικανοποίησης γιατί ουσιαστικά δικαιώνονται οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Η χώρα, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, κίνδυνοι και προκλήσεις μπροστά μας κυρίως ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού εξαιτίας μεταξύ άλλων της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά σημαίνει ότι η Ελλάδα πλέον δεν είναι εξαίρεση στην Ευρώπη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments