People

Υπερασπίζοντας την τιμή των Ρεπουμπλικάνων

Υπερασπίζοντας την τιμή των Ρεπουμπλικάνων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- The Nation

«Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να μην επανεκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ»

Η μεγάλη χαμένη της εσωκομματικής αναμέτρησης των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ είναι η Λιζ Τσένι, η οποία όμως έσπευσε να υπενθυμίσει την επιμονή της και να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητας: «Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να μην επανεκλεγεί Πρόεδρος ο Τραμπ». Η Τσένι έχασε, λοιπόν, το στοίχημά της ενάντια στον Τραμπ και στην ευνοούμενη από αυτόν υποψηφιότητά του, αλλά υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να αποκόψει τον δισεκατομμυριούχο από το Οβάλ Γραφείο.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν η 56χρονη καστανόξανθη από το Μάντισον, με τον χαρακτηριστικά σκληρό σκελετό γυαλιών, το νεανικό χαμόγελο και την ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά, συνηγορεί υπέρ της παράδοσης της οπλοκατοχής ή τάσσεται κατά των αμβλώσεων. Γνώριζε ότι, στη συγκεκριμένη εκλογή, το έδαφος δεν ήταν πολιτικά «καμένο», αλλά ναρκοθετημένο από τον τραμπισμό. Αλλά, το να ξέρει εκ των προτέρων ότι θα ηττηθεί δεν την έκανε να αλλάξει στάση απέναντι στο πνεύμα Τραμπ, που τείνει να κατισχύσει στις τάξεις ενός από τα ιστορικότερα κόμματα του πλανήτη.

Θα μπορούσε, βέβαια, να έχει τροποποιήσει τις τακτικές κινήσεις της, αλλά αυτό που την υποκινεί είναι η διάσωση της αξιοπρέπειας, της ίδιας της τιμής των Ρεπουμπλικάνων, όπως τουλάχιστον η ίδια την εννοεί και όπως αυτή σύρεται σε προανακριτικά γραφεία και σε ειδικές κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το είπε, εξάλλου, και η ίδια η Λιζ Τσένι με ένα ύφος μάλλον δύσκαμπτο, που δεν έχει την κοινωνική απήχηση που είχε σε προγενέστερες εποχές:

«Πριν από δύο χρόνια κέρδισα αυτές τις προκριματικές με το 73% των ψήφων. Θα μπορούσα εύκολα να ξανακάνω το ίδιο. Όμως, αυτό θα απαιτούσε να υποστηρίξω το ψέμα του Προέδρου Τραμπ για τις εκλογές που έχασε. Θα ήταν ένας δρόμος που δεν μπορούσα και δεν ήθελα να ακολουθήσω».

Και αφού δεν διαθέτει τη συμπαράσταση του μεγιστάνα πρώην Προέδρου, ούτε απευθύνεται στο συναισθηματικό υπόστρωμα των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, πώς θα πορευθεί και με ποια εφόδια;

Η Λιζ Τσένι έχει επίγνωση του προβλήματος και θα κινηθεί με συνέπεια πάνω στις ράγες της συντηρητικής δεξιάς των ΗΠΑ, χωρίς ακροδεξιές εξαλλοσύνες και χωρίς ανοίγματα στο Κέντρο που καταλαμβάνεται από τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν. Δουλειά μέρμηγκα, δηλαδή, με έμφαση στην ανάδειξη της προγραμματικής ατζέντας της ρεπουμπλικανικής δεξιάς: μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, νομοκρατία, επιμονή στο κράτος δικαίου, δυσπιστία απέναντι στις αυξήσεις φόρων, ανάδειξη των κοινωνικών αξιών της πατρίδας και της οικογένειας, μάλλον αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, ισχυρή αμερικανική παρουσία στη διεθνή σκακιέρα.

Από μια άποψη, έχει το προτέρημα του «βάθους χρόνου», αφού είναι ακόμη πολιτικά νέα και στην επόμενη προεδρική αναμέτρηση, θα είναι μόλις 58 ετών. Κυρίως όμως, θα έχει καταφέρει να έχει καταγραφεί στις πολιτικές συνειδήσεις των Αμερικανών ως η αντι – Τραμπ φωνή της ρεπουμπλικανικής δεξιάς, την τιμή της οποίας υπερασπίζεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments