Διεθνή

Φυσικό αέριο: Οι μηδαμινές επενδύσεις έχουν ανεβάσει στα ύψη το κόστος των καυσίμων

Φυσικό αέριο: Οι μηδαμινές επενδύσεις έχουν ανεβάσει στα ύψη το κόστος των καυσίμων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Φυσικό αέριο: Οι βασικοί λόγοι για τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι οι λίγες, έως και ανεπαρκείς επενδύσεις που γίνονται στην ενέργεια, αλλά και η κακή στρατηγική της χάραξης των πολιτικών

Οι βασικοί λόγοι για τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι οι λίγες, έως και ανεπαρκείς επενδύσεις που γίνονται στην ενέργεια, αλλά και η κακή στρατηγική της χάραξης των πολιτικών”. Αυτό σημείωσε ο ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais στο πρακτορείο Reuters.

Έλλειψη επενδύσεων

Όπως σχολιάζει, η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την πτώση των τιμών που προκλήθηκε από την COVID-19 μείωσε σημαντικά την εφεδρική παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ και περιόρισε την ικανότητά του να ανταποκριθεί γρήγορα σε περαιτέρω πιθανές διαταραχές της προσφοράς.

Η τιμή του αργού τύπου Brent έφτασε κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147 δολαρίων το βαρέλι τον Μάρτιο, αφού η διαταγή της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία επέτεινε τις ανησυχίες για την προσφορά. Αν και οι τιμές έχουν έκτοτε μειωθεί, εξακολουθούν να είναι οδυνηρά υψηλές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

«Μην κατηγορείτε τον ΟΠΕΚ»

«Μην κατηγορείτε τον ΟΠΕΚ, κατηγορήστε τους δικούς σας υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους νομοθέτες, διότι ο ΟΠΕΚ και οι χώρες παραγωγής πιέζουν ξανά και ξανά για επενδύσεις στο πετρέλαιο (και το φυσικό αέριο)», δήλωσε ο Al Ghais, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Αυγούστου, σε διαδικτυακή συνέντευξη.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες εβδομάδες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είχε τονίσει ότι οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι αλλά παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019, προσθέτοντας ότι ορισμένες από τις άμεσες ελλείψεις στις ρωσικές εξαγωγές πρέπει να καλυφθούν από την παραγωγή αλλού.

Ο αξιωματούχος του ΟΠΕΚ υπέδειξε επίσης την έλλειψη επενδύσεων σε τομείς όπως η διύλιση, προσθέτοντας ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ αύξησαν την ικανότητα διύλισης για να αντισταθμίσουν την πτώση στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Πρέπει να πάμε από τι σημείο Α, στο Β»

«Δεν λέμε ότι ο κόσμος θα ζει για πάντα με ορυκτά καύσιμα, αλλά λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επενδύσουμε σε ορυκτά καύσιμα πρέπει να μεταβείτε από το σημείο Α στο σημείο Β μέσα σε μια νύχτα», δήλωσε ο Al Ghais.

Ο ΟΠΕΚ υπάρχει για να διασφαλίζει ότι ο κόσμος θα έχει αρκετό πετρέλαιο, αλλά «θα είναι πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο αν δεν υπάρχει αποδοχή της σημασίας της επένδυσης», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει «οι επενδυτές, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – σε παγκόσμιο επίπεδο, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το θέμα και να το συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους για το μέλλον».

Σε υποχώρηση οι τιμές

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε πτώση από τον Μάρτιο με το Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών, κάτω από τα 92 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα.

Η διολίσθηση αντικατοπτρίζει τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση δήλωσε ο Al Ghais, ο οποίος εξέφρασε μια σχετικά αισιόδοξη άποψη για τις προοπτικές του 2023, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει την αύξηση του πληθωρισμού. «Υπάρχει μεγάλος φόβος», είπε. «Υπάρχει μεγάλη κερδοσκοπία και ανησυχία, και αυτό είναι που οδηγεί κυρίως στην πτώση των τιμών».

«Ενώ στην πραγματική οικονομία βλέπουμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη ζήτηση και πολύ αισιόδοξοι για τη ζήτηση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους».

«Οι φόβοι για την Κίνα είναι πραγματικά υπερβολικοί κατά την άποψή μου», δήλωσε ο Al Ghais, ο οποίος εργάστηκε στην Κίνα για τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην καριέρα του. «Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ένας τόπος πρωτοφανούς οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Al Ghais δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πει τι θα αποφασίσει, αν και ήταν θετικός για τις προοπτικές του επόμενου έτους.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό – θα μπορούσαμε να μειώσουμε την παραγωγή αν χρειαστεί, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε παραγωγή αν χρειαστεί».

«Όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αλλά είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, όπως είπα. Βλέπουμε μια επιβράδυνση το 2023 στην αύξηση της ζήτησης, αλλά δεν θα πρέπει να είναι χειρότερη από ό,τι είχαμε ιστορικά».

Αισιοδοξία για το 2023

«Ναι, είμαι σχετικά αισιόδοξος», πρόσθεσε για τις προοπτικές του 2023. «Νομίζω ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τις οικονομικές πιέσεις του πληθωρισμού με πολύ καλό τρόπο».

Ο ΟΠΕΚ+ άρχισε να περιορίζει την προσφορά το 2017 για να αντιμετωπίσει το πλεόνασμα της προσφοράς που δημιουργήθηκε το 2014-2016 και ο ΟΠΕΚ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα παραμείνει μέρος της συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ μετά το 2022, δήλωσε ο Al Ghais.

«Θα θέλαμε πολύ να επεκτείνουμε τη συμφωνία με τη Ρωσία και τους άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ», δήλωσε.

«Πρόκειται για μια μακροχρόνια σχέση που περιλαμβάνει ευρύτερες και πιο ολοκληρωμένες μορφές επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ 23 χωρών. Δεν έχει να κάνει μόνο με την προσαρμογή της παραγωγής».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments