Διεθνή

Τουρκία: Έτοιμη να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κύπρου

Τουρκία: Έτοιμη να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κύπρου

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Recep Tayyip Erdoğan/pixabay

Πρόκειται για δύο από τα δώδεκα οικόπεδα της ναυτικής ΑΟΖ της Κύπρου και, ιδιαίτερα, για τα οικόπεδα 6 και 7.

Έτοιμη να προβεί σε παραβίαση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου μέσα από τη χρήση του γεωτρύπανού της «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση σχετικό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να διερευνήσουν τα ισχυρά ενεργειακά κοιτάσματα, τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κύπρου και τα οποία αποτελούν μέρος της εθνικής ΑΟΖ.

Πρόκειται για δύο από τα δώδεκα οικόπεδα της ναυτικής ΑΟΖ της Κύπρου και, ιδιαίτερα, για τα οικόπεδα 6 και 7. Στο βάθος του βυθού των οικοπέδων αυτών πιθανολογείται ότι βρίσκονται τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες είναι ικανές να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Γερμανίας για πέντε συνεχόμενα χρόνια.

Η Τουρκία έχει πιεστική ανάγκη από τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, γεγονός που έχει επισημανθεί και από τον ελληνικό και από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Τύπο.

Ωστόσο, ενδεχόμενο «χτύπημα» του τέταρτου γεωτρύπανου του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος θα συνιστούσε παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου και, άρα, θα αποτελούσε, ταυτοχρόνως, παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», «το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίτ Χαν, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments