Οικονομία

Στέγη σε νέους: Κρατική επιχορήγηση ή άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ

Στέγη σε νέους: Κρατική επιχορήγηση ή άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Μια πολύ σημαντική βοήθεια στα νέα ζευγάρια αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, καθώς ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει το νέο στεγαστικό πρόγραμμα. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα έχουν διπλή μορφή. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Ποιοι θα είναι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια  ανέφερε ο ΣΚΑΙ. Οι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στη στέγαση προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες. Μάλιστα, σε πρώτο πλάνο για να δοθούν μπαίνουν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά κατασήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.

Τι θα προβλέπει η επιχορήγηση

Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
  • Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Ο πρωθυπουργός πριν από λίγους μήνες είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής στην παραπάνω κίνηση προκειμένου να στηριχθούν οι νέοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments