Πολιτική

ΔΕΘ 2022: Ψηλά στην ατζέντα η στεγαστική πολιτική από την κυβέρνηση

ΔΕΘ 2022: Ψηλά στην ατζέντα η στεγαστική πολιτική από την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η στεγαστική πολιτική

Πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η στεγαστική πολιτική και αναμένονται ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ. Μαζί με μια σειρά μέτρων στήριξης όπως η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, η επιταγή ακρίβειας, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του κατώτατου μισθού, το “ξεπάγωμα” των συντάξεων κ.α.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος στο 1ο πρόγραμμα της ΕΡΑ η το στεγαστικό για τους νέους και project δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, από το οποία θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 40 εκατ. ετησίως είναι μέσα στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Μετεγκατάσταση και υπουργείων

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, πρόκειται να μεταφερθούν «εννέα από τα 19 υπουργεία που είναι πολυδιασπασμένα σε όλη την Αττική», όπως είπε φέρνοντας και δύο παραδείγματα: «Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αυτή τη στιγμή διασπασμένο σε 37 κτήρια σε όλη την Αθήνα, το υπουργείο Οικονομικών σε 19 κτήρια. Αυτό είναι εικόνα τριτοκοσμικής χώρας», παρατήρησε κ. Σκέρτσος.

Πρώτη κατοικία: Τι προβλέπει το σχέδιο για νέα ζευγάρια και ανέργους

Με ένα πρόγραμμα περίπου 1.5 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί έμφαση στα νέα ζευγάρια αλλά και στους ανέργους αναφορικά με την πρώτη κατοικία. Ο πρωθυπουργός πριν από λίγους μήνες είχε αναφερθεί από το βήμα της Βουλής στην παραπάνω κίνηση προκειμένου να στηριχθούν οι νέοι.

Το πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια, με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
  • Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ – ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments