Ειδήσεις

Eνισχυμένη εποπτεία: Πως αντέδρασε η αντιπολίτευση στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού

Eνισχυμένη εποπτεία: Πως αντέδρασε η αντιπολίτευση στις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Eνισχυμένη εποπτεία: Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναφέρθηκε για την έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αναφέρθηκε για την έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου με ανακοινώσεις που εξέδωσαν σημείωσαν πως το αφήγημα είναι παραπλανητικό και πως τα ψεύτικα τα λόγια καταρρέουν μπροστά στην ακρίβεια.

Αναλυτικά

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε το ‘18

Για «ψέματα και θράσος» κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του και σημειώνει ότι «ο χρόνος του τελειώνει».

Ειδικότερα σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει: «20/08/18 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και λάβαμε 4ετή ορίζοντα εξόδου από την εποπτεία. Τότε ο σημερινός ΠΘ έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή. Σήμερα, 20/08/22, πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε. Ψέματα & θράσος και τότε και τώρα. Όμως ο χρόνος του τελειώνει».

ΠΑΣΟΚ: «Παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα» το μήνυμα του πρωθυπουργού

Το σημερινό μήνυμα του πρωθυπουργού για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία σχολιάζει, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ενώ βρίσκει παράλληλα την ευκαιρία να αναφερθεί και στην περίοδο των μνημονίων. «Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν πανηγυρίσει τρεις φορές σε διάστημα δύο μηνών την -προαποφασισμένη από τους δανειστές το 2019- έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Οι διθυραμβικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη για ‘ιστορική μέρα’ και ότι δήθεν ‘ξεπροβάλει, ένας νέος ορίζοντας ανάπτυξης και ευημερίας για όλους’ έχουν αποκλειστικό στόχο να στήσουν ένα παραπλανητικό προεκλογικό αφήγημα», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής. «Αντιθέτως», συνεχίζει, «η καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές. – Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο 11,3% και να είναι στους επτά υψηλότερους στην Ευρωζώνη. – Με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων να είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ. – Με τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους να μην διοχετεύονται σε πολιτικές, που ανακουφίζουν αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους. – Με τη διαρκή αναβολή της φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που ενισχύει τους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου. – Με την άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει πρόσκαιρα τους φόρους σε καύσιμα, ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά. – Με το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα να είναι το έβδομο χαμηλότερο στην ΕΕ. – Με τη χώρα να διαθέτει το υψηλότερο επίπεδο χρέους/ΑΕΠ στην Ευρώπη. – Με την παραγωγική βάση να εξακολουθεί να είναι σαθρή, καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων στο 1ο εξάμηνο 2022, η οποία είναι η υψηλότερη από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ». Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας, ειδικότερα όπως σημειώνεται, «οι πολίτες αναγνωρίζουν τον αγώνα και την υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ εν μέσω μιας ανέτοιμης Ευρώπης να γλιτώσει τη χώρα από το χείλος της χρεοκοπίας εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της διακυβέρνησης Καραμανλή. Καταστροφικά πεπραγμένα τα οποία συγκάλυψαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν οι αυταπάτες των Ζαππείων και της “κατάργησης των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο”, που οδήγησαν στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Σήμερα οι πολίτες εμπιστεύονται και πάλι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για λύσεις με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

ΜΕρΑ 25: Δήθεν έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Σε δήλωσή του, και σε απάντηση του σημερινού μηνύματος του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜεΡΑ25 Μιχάλης Κριθαριδης υποστηρίζει:

“Ως ορόσημο παρουσιάζει η κυβέρνηση τη σημερινή μέρα, κάνοντας λόγο για δήθεν έξοδο της χώρας μας από την Ενισχυμένη Εποπτεία, την ώρα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια όλο και πιο ενισχυμένη ανασφάλεια όσον αφορά τα οικονομικά τους. Φαίνεται πως ο Αύγουστος είναι για τους μνημονιακούς διαχρονικά, ο μήνας της ‘εξόδου'”.

Θυμίζει δε, ότι “‘έξοδο από τα μνημόνια’ βάπτιζε τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας βάζοντας μας στο 4ο μνημόνιο μέχρι το 2060. ‘Εξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία’ βαπτίζει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης τη νέα λιτότητα και λεηλασία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες στο διαθέσιμο εισόδημα τους, με το 5ο πια μνημόνιο να είναι κι αυτό προ των πυλών με βάση και τα τραγικά δημόσια οικονομικά της χώρας. Την ίδια ώρα η ανεργία ακόμα και με τους δικούς τους δείκτες αυξάνεται, ο πληθωρισμός μεσουρανεί, το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος διαρκώς διογκώνονται και οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για τα βασικά -απολύτως απαραίτητα- αγαθά τους”, σύμφωνα με την ανάλυση του Μ. Κριθαριδη.

Και, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρει: “Αν όντως βγαίνουμε σήμερα κ. Μητσοτάκη από την Ενισχυμένη Εποπτεία, σας καλούμε αύριο κιόλας να μειώσετε τον ΦΠΑ στο 15%, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα κι αλλού, να θεσπίσετε μια Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και να αυξήσετε τις χαμηλές συντάξεις. Αν όντως βγαίνουμε για μία ακόμα φορά από τα μνημόνια δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από τα ‘δημοσιονομικά περιθώρια’. Δεν θα πράξετε φυσικά τίποτα από όλα αυτά. Γιατί όχι απλώς δεν τελείωσαν οι πολιτικές σας, της λιτότητας και της φτωχοποίησης, αλλά τις συνοδεύετε και με αυταρχισμό”, καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜεΡΑ25.

ΚΚΕ: Τα ψεύτικα τα λόγια καταρρέουν μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο

Σε σχόλιο του για τη δήλωση Μητσοτάκη σχετικώς με την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ υποστηρίζει: “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του πρωθυπουργού περί ‘ανάπτυξης και ευημερίας για όλους’ καταρρέουν με τον πιο επίσημο τρόπο μπροστά στην ακρίβεια, τους μισθούς πείνας, τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, συνολικά μπροστά στην πολιτική που με σταθερότητα θυσιάζει τις ανάγκες των πολλών για την εξυπηρέτηση των λίγων”.

Όσο για τον δωδεκαετή κύκλο των μνημονίων “αυτός, με ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δεν έκλεισε ποτέ, το αντίθετο, άνοιξε ακόμα περισσότερο για να χωρέσει όχι μόνο τα παλιά, αλλά και τα νέα βάρη που επιβάλλουν στο λαό οι μόνιμες δεσμεύσεις της ΕΕ μαζί με αυτές του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελεί το νέο «υπερμνημόνιο» σε βάρος του λαού”.

Σήμερα, το κρίσιμο για το ΚΚΕ είναι “ο λαός μας, εξοπλισμένος με τα διδάγματα από τους μεγάλους αγώνες των προηγούμενων χρόνων – τους οποίους με απαράδεκτο τρόπο ο πρωθυπουργός συκοφαντεί – να δυναμώσει την πάλη του για αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστική προστασία από την ακρίβεια, για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων. Κυρίως, όμως, με τον αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξει τον δρόμο για τη μοναδική διέξοδο υπέρ των δικών του συμφερόντων ανατρέποντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και κάθε αστική κυβέρνηση”, καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments