Άποψη

Δόγμα Μάο για την Κυβέρνηση

Δόγμα Μάο για την Κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/AP

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι με τη θετική αύρα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει «σχέδιο εξπρές» με την…κωδική ονομασία 86η ΔΕΘ!

Όχι μόνο, αυτή καθ’ αυτή η –χθεσινή- έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και οι δηλώσεις υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων, δημιούργησαν θετικό κλίμα στην κυβέρνηση. Κάτι που το είχε ανάγκη το Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο «επικοινωνιακά» -για να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης από τις υποκλοπές- αλλά κυρίως ουσιαστικά προκειμένου να αρχίσει να σχεδιάζει το επόμενα βήματα στην οικονομική στρατηγική του.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μπορεί να παρουσιάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι προαποφασισμένο, όμως τίποτε δεν ήταν δεδομένο, καθώς υπήρχαν και παραμένουν αρκετές δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και οι οποίες συμφωνήθηκαν όταν έληξε το δανειακό πρόγραμμα το 2018…

Επόμενα βήματα

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα αόριστο οικονομικό δεδομένο, αλλά ένας αναγκαίος κρίκος προκειμένου να συμπληρωθεί, εντός του 2023, η ισχυρή αλυσίδα που θα επανασυνδέει την Ελληνική Οικονομία με την ευρωπαϊκή κανονικότητα και τις διεθνείς αγορές. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μπορούν να σχεδιάσουν πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια τις επόμενες κινήσεις τους.

Τα αποκαλυπτήρια της νέας αυτής οικονομικής στρατηγικής θα γίνουν το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, 10-11 Σεπτεμβρίου από τον Πρωθυπουργό. Όμως επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σ αυτή τη ΔΕΘ, τόσο διότι είναι η τελευταία προ των εκλογών, όσο και γιατί μπορούν να παρουσιάσουν καλύτερα το «θετικό οικονομικό αφήγημα» με το οποίο η ΝΔ θα προσπαθήσει να πείσει τους Πολίτες.

Γι αυτό και η ΔΕΘ θα είναι…διαρκείας και η νέα οικονομική στρατηγική θα αποκαλυφθεί μεν στη Θεσσαλονίκη, αλλά πριν και μετά κλιμάκια στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος θα οργώσουν Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να εξειδικεύσουν αυτή τη στρατηγική και το σχέδιο. Προφανώς αυτό που εύχονται στη ΝΔ είναι να λειτουργήσει ευεργετικά γι αυτούς το…γαλάζιο Δόγμα Μάο και από την περιφέρεια να «κατακτήσουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και εννοείται απεύχονται, αυτό το πρόγραμμα να «περάσει» στους Πολίτες σαν το…γαλάζιο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.

Περιοδείες

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 29 Αυγούστου, την έναρξη περιοδειών κυβερνητικών κλιμακίων: 29/8 στα Γρεβενά (Νίκος Παπαθανάσης, Μάριος Θεμιστοκλέους) , 1/9 Χαλκιδική (Βασίλης Κικίλιας, Παύλος Μαρινάκης), ενώ προγραμματίζονται σειρά θεματικών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, όπως 2/9 για την Αυτοδιοίκηση (Μάκης Βορίδης, Στέλιος Πέτσας), 6/9 εκδήλωση με επιστημονικούς φορείς (Χρήστος Σταικούρας, Κώστας Τσιάρας, 8/9 για τα μεγάλα έργα (Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Καραγιάννης), Ανάπτυξη (Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Παπαθανάσης), αλλά και πολλές άλλες εκδηλώσεις που θα μπουν στο κυβερνητικό καλεντάρι.

Πρώτος σταθμός και παρεμβάσεις

 Η παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός, μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, αλλά και τις  σκληρές κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις  στη Βουλή για τις υποκλοπές. Τούτων δοθέντων και με δεδομένο ότι είναι η τελευταία προ των εκλογών, είναι απολύτως αναμενόμενο, ότι  η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει διπλό χαρακτήρα: έντονο πολιτικό χρώμα και σαφές κοινωνικό στίγμα.

Το πλαίσιο των παρεμβάσεων  θα ανακοινωθούν, είναι λίγο πολύ γνωστό, καθώς όπως φαίνεται θα κινούνται σε τρείς βασικούς άξονες:

Οι εξαγγελίες της οικονομικής πολιτικής, περιγράφονται μεν σ αυτό το ευρύ πλαίσιο και έχει δη γίνει προτεραιοποίηση παρεμβάσεων με αντίστοιχο κόστος. Η οριστικοποίηση του «πακέτου ΔΕΘ» θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου όταν υπάρχουν τα δεδομένα τόσο από τα έσοδα του Τουρισμού, όσο και τις ανάγκες για νέες παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας κι άρα θα προκύψει ο δημοσιονομικός χώρος που είναι διαθέσιμος για αξιοποίηση…

Πολιτικοί σχεδιασμοί και μηνύματα

 Σίγουρα και λόγω παράδοσης και –κυρίως πια- λόγω οικονομικής στενότητας και δύσκολης καθημερινότητας των νοικοκυριών, οι οικονομικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης είναι ο πυρήνας της ετήσιας ΔΕΘ.

Στην προκειμένη περίπτωση και για τους λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω, αυτή η ΔΕΘ, πέρα από το οικονομικό σκέλος θα έχει κι άλλα τρία κρίσιμα σημεία.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει εκτενέστατη αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας –κάτι σαν απολογισμό- συνδυάζοντας με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Και μάλιστα, αναμένεται να σημειώσει, ότι αυτές οι κρίσεις –σε αντιδιαστολή πχ με τις κρίσεις που δημιούργησε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- δεν ήταν Ελληνικό φαινόμενο, αλλά διεθνούς κλίμακας.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου του για την επόμενη τετραετία.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία θα έχει και το πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάσει για την πορεία μέχρι τις κάλπες. Προφανώς, το ενδιαφέρον θα στραφεί στον τρόπο με τον οποίο θα αναφερθεί ο Πρωθυπουργός στο χρόνο των εκλογών και πώς θα αποκρούσει τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Πάντως, οι πληροφορίες που έχει το pagenews.gr στη διάθεσή του, είναι ότι στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτήν τη στιγμή κάλπες…αχνοφαίνονται στις αρχές της άνοιξης του 2023. Αυτήν τη στιγμή και με τα τωρινά δεδομένα και παραδοχές, ο Πρωθυπουργός δεν συζητά για πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments