Οικονομία

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι σημαίνει η έξοδος για την Ελλάδα στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής

Ενισχυμένη εποπτεία: Τι σημαίνει η έξοδος για την Ελλάδα στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής

Πηγή Φωτογραφίας: AP/eurokinissi/pixabay

Τέλος και επίσημα τίθεται από σήμερα Σάββατο (20/8) στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας

Τέλος και επίσημα τίθεται από σήμερα Σάββατο (20/8) στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα όπου καταργείται το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας μετά τα τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης. Εφεξής η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Μήνυμα Μητσοτάκη για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες χαρακτήρισε την 20ή Αυγούστου 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας.

«Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους» σημείωσε σε μήνυμά του.

Τι σημαίνει η “έξοδος” για την οικονομία

Ο πρώτος έλεγχος στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Το νέο οικονομικό πακέτο προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο μετά την έκδοση σχετικής απόφασης από το Eurogroup, ενώ η τελευταία εκκρεμότητα για να αλλάξει σελίδα η χώρα θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Αυτό που «προσφέρει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μεταξύ άλλων, είναι η θετική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, παρά τις διαδοχικές κρίσει, και στέλνει ένα μήνυμα σε αγορές και επενδυτές.

Τι είναι η ενισχυμένη εποπτεία

Στην πράξη το σύστημα της αυξημένης Εποπτείας, όπως σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε μόνο για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αποδείχθηκε στην πράξη ένα άτυπο Μνημόνιο με αλλαγμένο όνομα.

Από το Καστελόριζο στο ΔΝΤ

Ήταν Απρίλιος του 2010 όταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η χώρα εισήλθε τότε στα “μνημόνια” και στα σκληρά μέτρα λιτότητας. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές οδήγησε τους εταίρους σε καθοριστικές αποφάσεις όπως την “είσοδο” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη. Προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης υπό την παρακολούθηση της “τρόικας” (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) σε «αντάλλαγμα» τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τι θα συμβεί από τον Αύγουστο

Η Ελλάδα παράλληλα έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ επίσης δεσμεύεται να εφαρμόσει τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πλέον οι πολιτικές δεσμεύσεις θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments