Ελλάδα

Αναστασιάδης: Δεν αποδεχόμαστε λύση δύο κρατών

Αναστασιάδης: Δεν αποδεχόμαστε λύση δύο κρατών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Σε εκτενείς δηλώσεις προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης

Σε εκτενείς δηλώσεις προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ και τα ενεργειακά κοιτάσματα στα χωρικά ύδατα νοτιοδυτικά της νήσου, ενώ, κατά τον επιμνημόσυνο λόγο του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα των σχέσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Η επιθυμία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης πάντοτε είχε ως βάση τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ, τα ψηφίσματα των ΗΕ που εξέφραζαν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών να επικρατήσει δικαιοσύνη στην Κύπρο, να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα, να τερματιστεί το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων. Στόχος ήταν να διαφυλαχθούν και να προστατευτούν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, χωρίς όμως να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους για τους Ελληνοκύπριους μέσα από τις προβαλλόμενες από τους Τούρκους, αξιώσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε: ««Δεν αποδεχθήκαμε, δεν πρόκειται να υποκύψουμε και δεν πρέπει να υποκύψουμε σε λύση δύο κρατών».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη, στην Αναφωτία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν κατά την επικείμενη επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα επιδιώξει κάποια εξέλιξη ώστε να υποβοηθηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είπε ότι «ήδη, γίνονται διαβήματα για συνάντηση με τον ΓΓ και βεβαίως η συνάντηση δεν αποσκοπεί παρά στη μεταφορά της ανάγκης να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνούνται και με τον ΓΓ».

Σε ερώτηση αν υπήρξε εξέλιξη μετά τις επαφές που είχε ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ κ. Μίροσλαβ Γιέτζα για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε «όχι. ουδέν νεότερο. Όσο ενίσταται η Τουρκία, δυστυχώς υπάρχει μια υπαναχώρηση από αποφάσεις των ΗΕ. Και αυτό με λυπεί ιδιαιτέρως».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και πώς μπορεί η Κύπρος να συμμετάσχει στην προσπάθεια παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τις απειλές της Τουρκίας, παρά τα όσα καταγράφονται με τις παραβιάσεις της ΑΟΖ μας, συνεχίζει να υλοποιεί το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρακολουθείτε ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει στο γειτονικό με το πρόσφατο εύρημα, τις γεωτρήσεις, στην παρουσία μάλιστα και ιταλικού πολεμικού σκάφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments