Διεθνή

ΕΕ: Η Γερμανία ζητεί πλειοψηφία για φορολογία και διπλωματία

ΕΕ: Η Γερμανία ζητεί πλειοψηφία για φορολογία και διπλωματία

Πηγή Φωτογραφίας: euractiv/AP Lisa Leutner

Σε ομιλία με τίτλο «Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας» που εκφωνήθηκε τη Δευτέρα στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γερμανίας στη διεύρυνση της ΕΕ

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς λέει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει σταδιακά να περάσει από την ομοφωνία στην πλειοψηφία στους τομείς της φορολογίας και των εξωτερικών υποθέσεων, μια αναπόφευκτη εξέλιξη στην προοπτική της διεύρυνσης του μπλοκ σε νέα μέλη.

Σε ομιλία με τίτλο «Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας» που εκφωνήθηκε τη Δευτέρα στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γερμανίας στη διεύρυνση της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και η Ουκρανία και η Μολδαβία καθώς και η Γεωργία, σε βάθος χρόνου προορίζονταν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Ωστόσο, κατά τον Γερμανό Καγκελάριο, «σε αυτή τη διευρυμένη Ένωση, οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών θα αυξηθούν όσον αφορά τα πολιτικά συμφέροντα, την οικονομική επιρροή και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης».

«Ενώ σήμερα απαιτείται ομοφωνία, ο κίνδυνος ενός μόνο κράτους μέλους να χρησιμοποιήσει το βέτο του και να εμποδίσει όλα τα άλλα να προχωρήσουν προς τα εμπρός αυξάνεται με κάθε νεοεισερχόμενο κράτος – μέλος στο μπλοκ».

«Επομένως», κατέληξε ο Γερμανός Καγκελάριος, «πρότεινα μια σταδιακή μετάβαση στην ψηφοφορία της πλειοψηφίας για την κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η δημοσιονομική πολιτική – γνωρίζοντας καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τη Γερμανία».

Η πλειοψηφία θα μπορούσε πρώτα να εφαρμοστεί σε τομείς «όπου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο η Ευρώπη να μιλά με μία φωνή», όπως είναι αποφάσεις για κυρώσεις ή για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments