People

Το πρόσωπο της ημέρας

Το πρόσωπο της ημέρας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η τυπικά Βρετανίδα Τρας αναλαμβάνει με επιτυχία το ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο μετά το άλλο

Αναμφίβολα, η Λιζ Τρας είναι το «πρόσωπο της ημέρας», όχι βέβαια λόγω κάποιου εφήμερου της δημοσιότητάς της μετά την ξεκάθαρη νίκη της επί του Ρίσι Σούνακ, αλλά λόγω της εξαιρετικά δύσκολης, διπλής αποστολής που αναλαμβάνει, ως Πρόεδρος των Τόρηδων, αλλά και ως Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Κόντρα στο οικογενειακό περιβάλλον της, η Λίζ δεν γοητεύεται από τις αριστερές ιδέες των γονιών της. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής μαθηματικών πανεπιστημίου και η μητέρα της, ένθερμη ακτιβίστρια για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Σπουδάζει οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στην Οξφόρδη, αλλά, από νεαρή ηλικία, ντοπάρεται από την πολιτική και ακολουθεί μια πορεία προς τα δεξιά, ξεκινώντας από τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες πριν περάσει στην δεξιά πτέρυγα του Κόμματος των Συντηρητικών. Και μετά από δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως ως εμπορική διευθύντρια, ακολουθεί η αλματώδης πολιτική εξέλιξή της.

Η τυπικά Βρετανίδα Τρας αναλαμβάνει με επιτυχία το ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο μετά το άλλο

Λίγοι όμως είναι οι δημοσκόποι και οι επικοινωνιολόγοι που «ποντάρουν» σε αυτήν ως πιθανή μελλοντική Πρόεδρο του ιστορικότερου συντηρητικού κόμματος. Κι ίσως, όχι άδικα. Η μάλλον μικρόσωμη 47χρονη Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει με δυναμισμό τους πολιτικούς αντιπάλους της. Έχει κοφτούς και συχνά απότομους τρόπους. Μιλάει με σύντομες και κοφτερές εκφράσεις. Δεν αποζητά, αλλά και δεν φοβάται τις πολιτικές συγκρούσεις. Ο Π. Πάρκερ, πολιτικός επιστήμονας στο Κέιμπριτζ, υποστηρίζει ότι εδώ ακριβώς κρύβεται και το μυστικό της μεγάλης απήχησή της στις λαϊκές μάζες των Συντηρητικών: «Τις κάνει να μην ντρέπονται για αυτό που πιστεύουν».

Οι ομοιότητες με την συγκρουσιακή ιδιοσυγκρασία της Μάργκαρετ Θάτσερ είναι, από αυτήν την άποψη, αναπόφευκτες. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι ότι δεν επιζητά τις συνάφειες με τους «ανδρικούς» τρόπους της Σιδηράς Κυρίας. Πέρα από πιθανολογήσεις και συνάφειες, όμως, το βέβαιο είναι ότι η Λιζ Τρας έχει πολλή και, κυρίως, δύσκολη δουλειά μπροστά της, με τους λογαριασμούς και τις τιμές να φουσκώνουν στο εσωτερικό της Χώρας και με τους πολεμικούς απόηχους να φθάνουν από τα νοτιοανατολικά της Μεγάλης Βρετανίας. Αλλά ας απολαύσει τη σημερινή ημέρα, που της ανήκει δικαιωματικά και ολοκληρωτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments