Διεθνή

Όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για την κηδεία της Ελισάβετ και την διαδοχή

Όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για την κηδεία της Ελισάβετ και την διαδοχή

Πηγή Φωτογραφίας: EURACTIV/pixabay/Bloomberg

Το βασιλικό πρωτόκολλο είναι αυστηρό και πρόκειται να τηρηθεί απαρέγκλιτα

Το βασιλικό πρωτόκολλο είναι αυστηρό και πρόκειται να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Αρκετές επιχειρήσεις με πρωτότυπες ονομασίες πλαισιώνουν τις τελετές και την εξέλιξη των γεγονότων μετά τον θάνατο της βασίλισσας, χθες. Πρόκειται για κωδικές  ονομασίες: Γέφυρα του Λονδίνου, Επιχείρηση Μονόκερος και Επιχείρηση Ανοιξιάτικη Παλίρροια, η οποία, αυτή η τελευταία, σηματοδοτεί τη διαδοχή από τον Κάρολο Γ’. 

Η επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου».

Ο θάνατος της βασίλισσας είναι ένα γεγονός, για το οποίο οι αρχές προετοιμάζονταν εδώ και πολλά χρόνια. Πράγματι, η επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» είναι ένα πρωτόκολλο γνωστό από τη δεκαετία του 1960 και είναι φυσιολογικό το όνομά της να έχει επανέλθει στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες.

Η επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» ονομάζεται ολόκληρο το πρωτόκολλο από τον θάνατο της Βασίλισσας μέχρι την κηδεία της. Μια δεκαήμερη διαδικασία που περιλαμβάνει λεπτομερή βήματα, από την ανακοίνωση του Ιδιωτικού Γραμματέα της Βασίλισσας – ο οποίος λογικά ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το θάνατο του Μονάρχη με τα λόγια: «Η γέφυρα του Λονδίνου είναι κάτω» – μέχρι την κηδεία της βασίλισσας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανακήρυξης του νέου βασιλιά Καρόλου Γ’.

Επιχείρηση «Μονόκερος»

Η δεύτερη επιχείρηση της οποίας το όνομα ακούγεται συχνά τις τελευταίες ώρες είναι η επιχείρηση «Μονόκερος». Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο στο πρωτόκολλο «Γέφυρα του Λονδίνου» και είναι συγκεκριμένο για τον θάνατο της Βασίλισσας στη Σκωτία. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί όσο η σορός της βασίλισσας βρίσκεται στην κατοικία της στο Μπαλμόραλ, για να οργανώσει τη μεταφορά της σορού στο Λονδίνο, «με βασιλικό τρένο αν είναι δυνατόν».

Αντίθετα, εάν δεν ήταν δυνατή η μεταφορά με βασιλικό τρένο ή εάν η βασίλισσα είχε πεθάνει στο εξωτερικό, θα είχε ενεργοποιηθεί η επιχείρηση «Overstudy», με σκοπό τη μεταφορά με αεροπλάνο.

Επιχείρηση «Ανοιξιάτικη Παλίρροια» (Spring Tide)

Αν η επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου» δίνει τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει από τον θάνατο της Βασίλισσας μέχρι την κηδεία της, η άνοδος του βασιλιά Καρόλου Γ’ στο θρόνο γίνεται με μια άλλη επιχείρηση: την «Ανοιξιάτικη Παλίρροια».

Αυτή περιλαμβάνει τη διακήρυξη στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου, την επόμενη μέρα του θανάτου της Ελισάβετ Β’, και, στη συνέχεια, την περιοδεία που έχει οργανωθεί σε όλη τη χώρα μέσω της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πιο συγκεκριμένα, την επομένη του θανάτου της Ελισάβετ, στις 10πμ, ο πρωτότοκος γιος της θα ανακηρυχθεί βασιλιάς Κάρολος Γ΄, ενώπιον του Συμβουλίου Διαδοχής που θα συνέλθει στο Παλάτι Σεντ Τζέιμς, παρουσία των μελών του Συμβουλίου, του πρωθυπουργού και υπουργών. Αμέσως μετά, ο νέος μονάρχης θα απευθύνει δημόσιο χαιρετισμό.

Η βαθύτερη λογική, που συνέχει όλες αυτές τις επιχειρήσεις, είναι να μην υπάρξει το παραμικρό κενό στη συνέχεια του βασιλικού θεσμού και της βασιλικής πολιτικής εξουσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments