Κόσμος

FT-Ενεργειακή κρίση: Τι πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη

FT-Ενεργειακή κρίση: Τι πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: The telegraph

Tο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας,

Η ενεργειακή κρίση απόρροια της σύγκρουσης Ρωσίας Ουκρανίας, έχει άμεσο αντίκτυπο στα νοικοκυριά κάποια από τα οποία πλήττονται περισσότερο ανάλογα με τον βαθμό ενεργειακής εξάρτησης της κάθε χώρας.

Τα επίπεδα κυβερνητικής υποστήριξης, οι μηχανισμοί τιμολόγησης και η φορολογία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, με χώρες όπως η Γαλλία να περιορίζουν το ποσό στο οποίο επιτρέπεται να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΕΕ έχει προτείνει ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου και μια εισφορά στις ενεργειακές εταιρείες για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανακοινώσει μεμονωμένα μέτρα, όπως φορολογικές περικοπές.

Ωστόσο, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτό το χειμώνα, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι προμήθειες από άλλες πηγές είναι μειωμένες λόγω ζητημάτων όπως τα εκτεταμένα προβλήματα συντήρησης στους πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας και οι συνθήκες ξηρασίας που επηρεάζουν την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει περίπου το 40% της ηλεκτρικής του ενέργειας από την καύση φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι κινήθηκε ταχύτερα από πολλούς ομολόγους του για να μειώσει την εξάρτησή του από τον άνθρακα.

Αν και αυτό βοήθησε στη μείωση των εκπομπών της χώρας  άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο πιο εκτεθειμένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μετά τη μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η τιμή οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περίπου 30% υψηλότερη από την επόμενη πιο ακριβή χώρα, την Ιταλία. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε διάφορες εισφορές που προσθέτει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στους λογαριασμούς για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των φτωχότερων νοικοκυριών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ότι είναι λιγότερο εκτεθειμένο στις περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς δεν έχει απευθείας συνδέσεις με τη χώρα μέσω αγωγών, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει εντελώς τις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής.

Ορισμένα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη υπέγραψαν πρόσφατα νέα ενεργειακά συμβόλαια, ενώ άλλα συνεχίζουν να πληρώνουν τιμές σύμφωνα με προηγούμενες συμφωνίες με τους προμηθευτές. Ως αποτέλεσμα, τα νέα συμβόλαια είναι πιθανό να είναι πιο ακριβά από τις μέσες τιμές που εμφανίζονται εδώ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών που διέπει τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών επρόκειτο να αυξηθεί περίπου κατά 80% τον Οκτώβριο, αλλά η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, πρόκειται να εισαγάγει πάγωμα τιμών που θα περιορίσει το τυπικό οικιακό λογαριασμό κατά περίπου 2.500 λίρες ετησίως.

Οι υψηλότερες τιμές χονδρικής αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτόν τον χειμώνα.

Στο φυσικό αέριο, τα νοικοκυριά στην Ολλανδία πληρώνουν το υψηλότερο κόστος και ακολουθεί η Γερμανία. Και οι δύο χώρες εξαρτιόνταν σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες. Η Ολλανδία έχει επίσης κλείσει σε μεγάλο βαθμό το κοίτασμα αερίου του Γκρόνινγκεν, το οποίο ήταν κάποτε το μεγαλύτερο της Ευρώπης, καθώς η εξάντλησή του προκαλούσε σεισμούς στην πόλη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την τρίτη πιο ακριβή τιμή οικιακού φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής διαπραγματεύονταν σε χαμηλότερο επίπεδο από το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, κυρίως ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιπέδου ικανότητας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Ηνωμένου Βασιλείου και της εγχώριας παραγωγή από τη Βόρεια Θάλασσα.

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου στέλνουν εισαγόμενο LNG στην ηπειρωτική Ευρώπη μέσω αγωγού για να βοηθήσουν τις χώρες να γεμίσουν τις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις.

Η Ουγγαρία έχει το χαμηλότερο κόστος οικιακού αερίου με μεγάλη απόσταση. Παρά τις επικρίσεις από άλλα μέλη της ΕΕ για τη σχέση της με τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει προχωρήσει σε μια σειρά συμφωνιών με τη Ρωσία για να εξασφαλίσει παραδόσεις φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

09.07.2025 | 20:04

Θέμα χρόνου η άφιξη της Κ. Γκίλφοϊλ στην Αθήνα - Πρώτες δηλώσεις

09.07.2025 | 19:52

Κόντρα Κωνσταντοπούλου-Παππά για Τσίπρα

09.07.2025 | 19:45

Φωτιά τώρα στο Ασπροχώρι Ωρωπού: 112 για εκκένωση, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Επιχειρούν 20 εναέρια

09.07.2025 | 19:40

Σκληρό ροκ και μετωπική του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη

09.07.2025 | 19:10

Ξέσπασε σε κλάματα ο γιατρός που παρέλαβε νεκρό τον μικρό Παναγιωτάκη – «Με λοιδόρησαν,με είπαν δολοφόνο»

09.07.2025 | 18:49

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα Οτσαλάν: «Το PKK έφτασε στο τέλος του»

09.07.2025 | 18:38

Πλεύρης για το μεταναστευτικό: Μήνυμα σαφές, καθίστε εκεί που είστε, δεν σας δεχόμαστε

09.07.2025 | 18:37

Χαρίτσης: Μελόνι και Όρμπαν η πολιτική οικογένεια Μητσοτάκη

09.07.2025 | 15:35

Ιταλίδα συνελήφθη στην Αίγυπτο για τα βίντεό της με χορό της κοιλιάς - «Δεν έκανα κάτι κακό, έκανα τέχνη» υποστηρίζει

08.07.2025 | 13:28

Γάμος Αργυρού: Ένωθηκε με τα ιερά δεσμά με την Νίκα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα-Ο χορός του ζευγαριού και το μενού

08.07.2025 | 11:44

Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Δεν υπάρχει τραύμα που εξαφανίζεται – μόνο τρόπος να το αντέχεις»

08.07.2025 | 02:37

Αθηνά Ωνάση: Έτσι είναι η σημερινή της εικόνα - Η σπάνια δημόσια εμφάνιση μετά από καιρό

08.07.2025 | 02:20

Στη Μύκονο η Ζόζεφιν - Ποζάρει στην πισίνα με ροζ μπικίνι

07.07.2025 | 12:30

Κωνσταντίνος Αργυρός: Παντρεύεται σήμερα με την Αλεξάνδρα Νίκα-Το after party και οι κουμπάροι

07.07.2025 | 00:08

Μαρία Αντωνά: «Η απώλεια της μαμάς μου ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω βιώσει»

06.07.2025 | 21:12

Δαρμουσλή: Αποκάλυψε τη μεγαλύτερη αμοιβή της - "Κράτησε μισή ώρα και η αμοιβή ήταν 60.000 ευρώ"

09.07.2025 | 16:47

Τι σημαίνει το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη

09.07.2025 | 16:37

Τραμπ κατά Πούτιν: Υπόσχεση για 10 Patriot στην Ουκρανία

09.07.2025 | 15:25

Γιατί η Κίνα δεν επεμβαίνει πιο δραστικά στη Μέση Ανατολή

09.07.2025 | 10:21

Πράσινο φως στον Τραμπ για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο

09.07.2025 | 10:05

Ο Νετανιάχου ζητεί το πράσινο φως από τον Τραμπ για να επιτεθεί ξανά στο Ιράν

09.07.2025 | 09:03

Ο Τραμπ κοντά στο να στείλει στην Ουκρανία ακόμη μια συστοιχία Patriot

08.07.2025 | 10:35

«Το Ισραήλ προσπάθησε να με δολοφονήσει» καταγγέλει ο πρόεδρος του Ιράν

08.07.2025 | 10:22

Πώς οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προετοίμασαν την αιγυπτιακή οικονομία για μελλοντικές κρίσεις

Κόλαση στην Ουκρανία: Η μεγαλύτερη επίθεση της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο 2022

Οι ένοπλες δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσαν 728 drones και 13 πυραύλους εναντίον τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη διάρκεια της νύχτας

Κόλαση στην Ουκρανία: Η μεγαλύτερη επίθεση της Ρωσίας από τον Φεβρουάριο 2022

Τουρκία: Μαχαίρωσε την αδερφή του 14 φορές και μετά προσπάθησε να την αποκεφαλίσει

Ο Μεχμέτ Ατές, ο οποίος συνέχισε να μαχαιρώνει τη Ναζίφε Ατές ενώ ήταν ξαπλωμένη στο έδαφος αιμόφυρτη, προσπάθησε να τους απομακρύνει από το σπίτι. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, η μητέρα τους τραυματίστηκε επίσης στο χέρι.

Τουρκία: Μαχαίρωσε την αδερφή του 14 φορές και μετά προσπάθησε να την αποκεφαλίσει

Γαλλία: Σκηνές Αποκάλυψης από την φωτιά κοντά στη Μασσαλία - Έκλεισε το αεροδρόμιο

Ορισμένες πτήσεις έχουν εκτραπεί προς τη Νίκαια, τη Νιμ και άλλα περιφερειακά αεροδρόμια

Γαλλία: Σκηνές Αποκάλυψης από την φωτιά κοντά στη Μασσαλία – Έκλεισε το αεροδρόμιο

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας

Καταστροφή άνευ προηγουμένου στην πολιτεία των ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας

Λιβύη: Οι λαθροδιακινητές στέλνουν κατά χιλιάδες τους παράνομους μετανάστες για να προλάβουν τυχόν συμφωνία

Σε Τρίπολη και Βεγγάζη σήμερα ο Πλεύρης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης – Πάνω από 1.600 άτομα στην Κρήτη μέσα σε δύο μέρες - Περί τα 45 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα κέρδη των κυκλωμάτων για τους 9.000 που έχουν στείλει στην Ελλάδα από την αρχή του έτους

Λιβύη: Οι λαθροδιακινητές στέλνουν κατά χιλιάδες τους παράνομους μετανάστες για να προλάβουν τυχόν συμφωνία

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Γαλλία: Επτά Νομπελίστες οικονομολόγοι καλούν τη γαλλική κυβέρνηση να υιοθετήσει φόρο κατά των πολύ πλούσιων

Η Γαλλία έχει την ευκαιρία, για ακόμη μια φορά, να δείξει τον δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο

Γαλλία: Επτά Νομπελίστες οικονομολόγοι καλούν τη γαλλική κυβέρνηση να υιοθετήσει φόρο κατά των πολύ πλούσιων

Carrera de Tacones: Αγώνας με ψηλοτάκουνα στο Μαδρίτη Pride

Συνολικά επτά αγώνες, πολύ περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενός γεγονότος που χαρακτηρίζει τις Pride εκδηλώσεις στη Μαδρίτη

Carrera de Tacones: Αγώνας με ψηλοτάκουνα στο Μαδρίτη Pride