Διεθνή

ΕΕ: «Συνεισφορά αλληλεγγύης» από εταιρείες καυσίμων για “επιβίωση” των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση

ΕΕ: «Συνεισφορά αλληλεγγύης» από εταιρείες καυσίμων για “επιβίωση” των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, προβλέπει ότι οι 27 χώρες της ΕΕ θα εισαγάγουν μια «συνεισφορά αλληλεγγύης» για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων ενδέχεται να χρειαστεί να μοιραστούν τα πλεονάζοντα κέρδη τους για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες να αντιμετωπίσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας, σύμφωνα με προσχέδιο σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα ως το κόστος του «ενεργειακού πολέμου» της Δύσης. με τη Ρωσία είχε αυξανόμενο τίμημα.

Οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν αυξηθεί καθώς η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Το σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, προβλέπει ότι οι 27 χώρες της ΕΕ θα εισαγάγουν μια «συνεισφορά αλληλεγγύης» για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διύλισης θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

«Αυτά τα κέρδη δεν αντιστοιχούν σε κανένα κανονικό κέρδος που θα περίμεναν ή θα μπορούσαν να έχουν οι οντότητες αυτές υπό κανονικές συνθήκες», ανέφερε το προσχέδιο του σχεδίου της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters.

Η BP  και η Shell δεν είχαν κανένα άμεσο σχόλιο. Η TotalEnergies δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι προτάσεις αναμένεται επίσης να περιλαμβάνουν έναν σωσίβιο σχεδιασμό για εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν κρίση ρευστότητας. Ωστόσο, οι χώρες είναι διχασμένες σχετικά με τις λεπτομέρειες και το αν θα επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή που πληρώνουν για το φυσικό αέριο, δήλωσαν διπλωμάτες. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα περικόψει όλες τις προμήθειες εάν τεθεί ανώτατο όριο στο φυσικό αέριο της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments