Διεθνή

Ρωσία – Κίνα: Προσπάθησαν να εμφανιστούν σαν αντίβαρο στη Δύση

Ρωσία – Κίνα: Προσπάθησαν να εμφανιστούν σαν αντίβαρο στη Δύση

Πηγή Φωτογραφίας: reuters/nikkeiasia

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τους συγκεντρωμένους ηγέτες «να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν μια διεθνή τάξη που θα κινείται προς μια πιο δίκαιη κατεύθυνση»

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησαν να σταθούν, σήμερα, σαν αντίβαρο απέναντι στη δυτική επιρροή την Παρασκευή σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που συγκεντρώνει πολλές χώρες με τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όμως, μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής υπήρξαν ορισμένες διαφωνίες. Έτσι, ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, απευθυνόμενος στον Β. Πούτιν, υποστήριξε ότι «δεν είναι η ώρα για πόλεμο», ενώ η Μόσχα εμπλέκεται στρατιωτικά στην Ουκρανία εδώ και άνω από μισό χρόνο.

Την ίδια στιγμή, δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας, οι ηγέτες των οποίων είναι παρόντες στη σύνοδο, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, συγκρούστηκαν σε συνοριακές μάχες που άφησαν πίσω τους δεκάδες τραυματίες.

Αυτό το γεγονός έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της αμερικανικής υποστήριξης στην Ταιβάν.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Κινέζος Πρόεδρος κάλεσε τους συγκεντρωμένους ηγέτες «να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν μια διεθνή τάξη που θα κινείται προς μια πιο δίκαιη κατεύθυνση».

Αναφορικά, δε, με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Κίνας τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει «να αφήσουν τα παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος και την πολιτική δημιουργίας μπλοκ». Δεν κατονόμασε καμία χώρα, αλλά το Πεκίνο χρησιμοποιεί γενικά αυτό το λεξιλόγιο για να καταγγείλει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους στενούς τους συμμάχους.

Ο Πούτιν ανέφερε, ακόμη, ότι η συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της SCO βασίζεται σε «ανιδιοτελείς» αρχές, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Δύση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments