Διεθνή

Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εννέα νεκροί – Έρευνες για αγνοούμενους

Φονικές πλημμύρες στην Ιταλία: Εννέα νεκροί – Έρευνες για αγνοούμενους

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Περίπου 400 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε δύο έως τρεις ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, το ένα τρίτο της ποσότητας που συνήθως λαμβάνεται σε ένα χρόνο

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μάρκε στην κεντρική Ιταλία, δήλωσαν οι αρχές την Παρασκευή, καθώς οι διασώστες συνέχισαν να αναζητούν τέσσερις ακόμη αγνοούμενους.

Περίπου 400 χιλιοστά βροχής έπεσαν μέσα σε δύο έως τρεις ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, το ένα τρίτο της ποσότητας που συνήθως λαμβάνεται σε ένα χρόνο.

«Ήταν σαν σεισμός», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο RAI ο Λουντοβίκο Καβέρνι, δήμαρχος της Σέρα Σαντ’ Αμπόνντιο, ενός χωριού που επλήγη από τις πλημμύρες.

Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Fabrizio Curcio, συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές στην πρωτεύουσα του Μάρκε, την Ανκόνα, για να εκτιμήσουν τις ζημιές, ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων που αγωνίζονταν για τις ιταλικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις δείχνουν διασώστες σε σχεδίες να προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους στην παραθαλάσσια πόλη Senigallia, ενώ άλλοι προσπάθησαν να καθαρίσουν μια υπόγεια διάβαση από τα συντρίμμια.

Η Paola Pino d’Astore, ειδικός στην Ιταλική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Γεωλογίας (SIGEA), είπε στο Reuters ότι οι πλημμύρες οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή και δεν ήταν εύκολο να προβλεφθούν.

«Είναι ένα μη αναστρέψιμο φαινόμενο, μια γεύση του τι θα είναι το μέλλον μας», είπε.

Εκατοντάδες πυροσβέστες επιχειρούν στην περιοχή και έχουν διασώσει δεκάδες ανθρώπους που είχαν σκαρφαλώσει σε στέγες και δέντρα τη νύχτα για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε η πυροσβεστική.

Ο Stefano Aguzzi, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της περιφερειακής κυβέρνησης του Marche, δήλωσε ότι η βροχόπτωση ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί.

«Μας δόθηκε κανονικός συναγερμός για βροχή, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Ενρίκο Λέτα, ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι θα αναστείλει την εκστρατεία του Μάρκε «σε ένδειξη πένθους» και θα επιτρέψει στους ντόπιους ακτιβιστές του να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για να βοηθήσουν τις κοινότητες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments