Οδηγός

Επίδομα μητρότητας: Ένταξη ηλεκτρονικά στις ασφαλισμένες ειδικές κατηγορίες

Επίδομα μητρότητας: Ένταξη ηλεκτρονικά στις ασφαλισμένες ειδικές κατηγορίες
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των ασφαλισμένων γυναικών των ειδικών κατηγοριών

Ολοκληρώθηκε η ένταξη των ασφαλισμένων γυναικών των ειδικών κατηγοριών που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και αφορά το επίδομα μητρότητας.

Οι ενδιαφερόμενες θα υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας https://www.efka.gov.gr/el) αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας) με την έναρξη της κυοφορίας τους, εφόσον έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από τον μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας (λοχείας) μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου.

Για την ηλεκτρονική υποβολή των προαναφερομένων αιτημάτων πρέπει προηγουμένως η ασφαλισμένη να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται ο ΑΜΚΑ της ασφαλισμένης, καταχωρείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιλέγεται κατά περίπτωση ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγεται η ασφαλισμένη. Εν συνεχεία καταχωρούνται τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας τοκετού και επιλέγεται η ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει (ξεναγοί, άνεργες επιδοτούμενες του ΟΑΕΔ, αποκλειστικές νοσοκόμες κλπ).
Επίσης, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στις ασφαλισμένες υπαγόμενες στο άρθρο 39 παρ.9 του ν.4387/2016 να υποβάλλουν το αίτημα τους για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας μέσω της υφιστάμενης ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments