Οικονομία Άποψη

Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν έως και 946 ευρώ ετησίως [Παραδείγματα]

Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν έως και 946 ευρώ ετησίως [Παραδείγματα]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Από αυτά, ξεχωρίζουν τα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Αναλυτικά παραδείγματα για μέρος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που αφορούν σε συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά φέρνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με σκοπό την πιο εύκολη επεξήγηση αυτών.

Από αυτά, ξεχωρίζουν τα μέτρα στήριξης συνολικού ύψους άνω του 1,3 δισ. ευρώ που αφορούν την πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ποια τα παραδείγματα

  • 1) Αυξήσεις άνω του 6% στις κύριες συντάξεις

Από 1/1/2023, αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια), με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται τουλάχιστον στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 6% και προκύπτει με βάση ειδικό συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022. Ακριβής εικόνα για το τελικό ύψος των αυξήσεων θα υπάρχει στις αρχές του 2023.

Το υπόλοιπο 1/3 των συνταξιούχων (περίπου 800.000), που θα δουν είτε λογιστικές αυξήσεις, λόγω προσωπικής διαφοράς είτε οριακές αυξήσεις, θα ωφεληθούν στη πλειονότητά τους από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αναλύεται παρακάτω).

Παράδειγμα 1

Συνταξιούχος χωρίς προσωπική διαφορά που σήμερα λαμβάνει 750 ευρώ, από 1/1/2023 και με αύξηση της τάξεως του 6%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 45 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας στα 795 ευρώ. Ετήσιο όφελος 540 ευρώ.

– Σε περίπτωση που η αύξηση ανέλθει στο 6,5%, η σύνταξή του αυξάνεται 49 ευρώ τον μήνα, φτάνοντας στα 799 ευρώ. Ετήσιο όφελος 588 ευρώ.

Σε ποιους διαγράφεται η προσωπική διαφορά μετά τις αυξήσεις

Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν 35 έως 40 έτη ασφάλισης σε ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, Δημοσίου, Τύπου κ.ά. Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα του ΕΦΚΑ, πολλοί συνταξιούχοι με 35 έτη και άνω έχουν ροκανίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της προσωπικής διαφοράς με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση, και με την αύξηση του 2023 θα τη μειώσουν και θα τη μηδενίσουν. Η αύξηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης. Η προσωπική διαφορά μένει εκτός αύξησης και συμψηφίζεται με αυτήν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments