Διεθνή

Μιανμάρ: Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε σχολείο – Σκοτώθηκαν 6 παιδιά

Μιανμάρ: Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε σχολείο – Σκοτώθηκαν 6 παιδιά

Πηγή Φωτογραφίας: aljazeera

Οι τεκμηριωμένες βίαιες επιθέσεις σε σχολεία αυξήθηκαν σε περίπου 190 το 2021 στη Μιανμάρ από 10 το προηγούμενο έτος, με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children

Τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν στρατιωτικά ελικόπτερα πυροβόλησαν σε σχολείο στη Μιανμάρ, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, μετά από πληροφορίες που επικαλείται ο στρατός ότι επειδή οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν το κτίριο για να επιτεθούν στις δυνάμεις του .

Η Μιανμάρ έχει κυριευτεί από βία από τότε που ο στρατός ανέτρεψε την κυβέρνηση στις αρχές του περασμένου έτους. Κινήματα της αντιπολίτευσης, μερικά από αυτά οπλισμένα, εμφανίστηκαν έκτοτε σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία ο στρατός αντιμετώπισε με θανατηφόρα δύναμη.

Σύμφωνα με αναφορές στις πύλες ειδήσεων Mizzima και Irrawaddy, ελικόπτερα του στρατού είχαν ανοίξει πυρ στο σχολείο που στεγάζεται σε ένα βουδιστικό μοναστήρι στο χωριό.

Μερικά παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου από τους πυροβολισμούς, ενώ άλλα έχασαν τη ζωή τους μετά την είσοδο των στρατευμάτων στο χωριό, σύμφωνα με τις αναφορές.

Δύο κάτοικοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, είπαν τηλεφωνικά ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν αργότερα από τον στρατό σε έναν δήμο 11 χλμ (7 μίλια) μακριά και θάφτηκαν.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός ανέφερε ότι ο Στρατός Ανεξαρτησίας Kachin, μια ομάδα ανταρτών, και η Λαϊκή Δύναμη Άμυνας (PDF), μια οργάνωση-ομπρέλα ενόπλων ανταρτών που η χούντα αποκαλεί «τρομοκράτες», είχαν κρυφτεί στο μοναστήρι και χρησιμοποιούσαν το χωριό για να μεταφορά όπλων στην περιοχή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που στάλθηκαν με ελικόπτερο είχαν πραγματοποιήσει «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» και δέχθηκαν επίθεση από την PDF και την KIA μέσα σε σπίτια και στο μοναστήρι, ανέφερε.

Ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν και είπαν ότι ορισμένοι χωρικοί σκοτώθηκαν στη σύγκρουση και ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία για περίθαλψη. Η δήλωση κατηγορεί τις ένοπλες ομάδες ότι χρησιμοποιούν τους χωρικούς ως ανθρώπινες ασπίδες και αναφέρει ότι αργότερα κατασχέθηκαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων 16 χειροποίητων βομβών.

Σε μια δήλωση μετά τη βία της Παρασκευής, η σκιώδης κυβέρνηση υπέρ της δημοκρατίας της Μιανμάρ, γνωστή ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG), κατηγόρησε τη χούντα για «στοχευμένες επιθέσεις» σε σχολεία.

Η NUG ζήτησε επίσης την απελευθέρωση 20 μαθητών και δασκάλων που είπε ότι συνελήφθησαν μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι τεκμηριωμένες βίαιες επιθέσεις σε σχολεία αυξήθηκαν σε περίπου 190 το 2021 στη Μιανμάρ από 10 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Save the Children, μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Η χρήση των σχολείων ως βάσεων τόσο από τον στρατό όσο και από ένοπλες ομάδες αυξήθηκε επίσης σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε η οργάνωση σε έκθεσή της αυτόν τον μήνα, διαταράσσοντας την εκπαίδευση και θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments