Διεθνή

Βερολίνο κατά Ερντογάν: “Ως πότε θα χορεύει κάτω από τη μύτη ΝΑΤΟ και ΕΕ”

Βερολίνο κατά Ερντογάν: “Ως πότε θα χορεύει κάτω από τη μύτη ΝΑΤΟ και ΕΕ”

Πηγή Φωτογραφίας: russiancouncil.ru

Τα "παζάρια" του Ερντογάν με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης εξόργισαν το Βερολίνο

Η πρόσφατη παρουσία του Τούρκου προέδρου στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), στη Σαμαρκάνδη, του Ουζμπεκιστάν, αλλά και η εκφρασμένη πρόθεσή του να ενταχθεί στους κόλπους του, η Τουρκία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη Δύση.

Ο Γιούργκεν Τριτίν,  υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους των συγκυβερνώντων Πρασίνων στη Γερμανία, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Τούρκου προέδρου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

«Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να αναρωτηθούν μέχρι πότε θα επιτρέπουν στον Ερντογάν να χορεύει κάτω από τη μύτη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιούργκεν Τριτίν.

«Η Τουρκία παρεμποδίζει το ΝΑΤΟ στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη. Κάνει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας. Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, βοηθά περισσότερο από την Κίνα τη Ρωσία ώστε να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Ο Ερντογάν φρενάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα, θέλει να ενταχθεί μαζί με το Ιράν στον SCO», πρόσθεσε ο Τριτίν.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως έχει έρθει η ώρα για την υιοθέτηση μιας «πιο αποφασιστικής πολιτικής» απέναντι στην Άγκυρα. Καθώς δε είναι αδύνατο να αποβληθεί κάποια χώρα από το ΝΑΤΟ, πρότεινε να εξεταστούν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πολύ περισσότερο, προφανώς, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος είχε επαναλάβει τους ισχυρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη «θερίζει αυτό που έσπειρε».

Απομακρύνεται διαρκώς από τη Δύση

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, το γεγονός ότι με τις παραπάνω εκτιμήσεις δείχνει να συμφωνεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Der Spiegel, και ο συνάδελφος του Τριτίν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – το μεγαλύτερο του κυβερνητικού συνασπισμού, Νιλς Σμιντ. Σύμφωνα με αυτόν, η ένταξη στον SCO «θα αποτελούσε, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ένα επιπλέον συμβολικό βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση και τις αξίες της – ένα σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τριτίν και του Σμιντ έρχονται σε μία στιγμή που η δυσφορία για τον Ερντογάν εντείνεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες, εκτός των άλλων, έχουν αποφασίσει να άρουν το εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ βρίσκονται κοντά σε οριστική συμφωνία με την Ελλάδα για την πώληση μαχητικών F-35, από την απόκτηση των οποίων έχει αποκλειστεί η Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments