Διεθνή

Reuters – ενεργειακή κρίση: «Πυρετός» προετοιμασίας της Ευρώπης για τον ενεργειακό «χειμώνα»

Reuters – ενεργειακή κρίση: «Πυρετός» προετοιμασίας της Ευρώπης για τον ενεργειακό «χειμώνα»

Πηγή Φωτογραφίας: whyy

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν "βαρύ" ενεργειακά χειμώνα με λύσεις από το παρελθόν

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιέγραψαν τη Δευτέρα νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα και αγωνίστηκαν για να βελτιώσουν τα ενεργειακά δίκτυα για να μοιράζονται την ενέργεια, με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου να συνεχίζουν να τρέχουν με πολύ μειωμένους ρυθμούς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Γερμανία δήλωσε ότι αναμένει να υπογράψει συμβάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με τον μεγάλο αγωγό Nord Stream 1 προς τη Ρωσία να είναι κλειστός, σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους τερματικούς σταθμούς LNG για μεταφορά με φυσικό αέριο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι Ισπανία και Γαλλία εργάζονταν επίσης σε σχέδια έκτακτης ανάγκης.

“Αν όλα πάνε καλά, οι αποταμιεύσεις στη Γερμανία είναι υψηλές και έχουμε λίγη τύχη με τον καιρό, έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε άνετα τον χειμώνα”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μετά από περιοδεία σε μελλοντικό τερματικό σταθμό LNG στο Λούμπμιν της βόρειας Γερμανίας.

Ο Χάμπεκ είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει σε μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου όπως η VNG να καταστούν αφερέγγυοι, ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας είπε ότι συνεχίζονται οι «εστιασμένες» συζητήσεις για τη βοήθεια με τον προβληματικό εισαγωγέα Uniper

Η Ρωσία, η οποία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι έκλεισε τον αγωγό επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν τις επιχειρήσεις. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα και κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αν και πολύ μειωμένες, συνεχίστηκαν.

Όμως η απότομη πτώση στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων, ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης, άφησε τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν ενεργειακούς πόρους, αλλά και να προειδοποιήσουν ότι ενδέχεται να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εν μέσω φόβων ύφεσης.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται ήδη και πιθανότατα θα επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται ή μειώνεται με δελτίο, δήλωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Διακοπές ρεύματος;

Στη Γαλλία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου στη Γερμανία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 Οκτωβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE της Γαλλίας, μετά από ανακοίνωση του προέδρου Emmanuel Macron ότι οι δύο γείτονες της ΕΕ θα αλληλοβοηθηθούν με τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Το φυσικό αέριο (μέχρι τώρα) έρεε μόνο από τη Γερμανία στη Γαλλία, επομένως δεν είχαμε τα τεχνικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τις ροές και δεν είχαμε καν μέθοδο ρύθμισης των τιμών», δήλωσε η επικεφαλής του CRE, Emmanuelle Wargon, στο ραδιόφωνο franceinfo.

Ενώ ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF αγωνίζεται για την επισκευή πυρηνικών αντιδραστήρων που έχουν πληγεί από τη διάβρωση, τα «εξαιρετικά» μέτρα αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τοπικές διακοπές ρεύματος εάν ο χειμώνας είναι κρύος και τα σχέδια της EDF καθυστερήσουν, είπε ο Wargon.

“Αλλά δεν θα υπάρξουν διακοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ”, είπε.

Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Reyes Maroto είπε ότι η υποχρέωση των εταιρειών έντασης ενέργειας να κλείσουν κατά τη διάρκεια των κορυφών της κατανάλωσης είναι μια επιλογή στο τραπέζι αυτό το χειμώνα, εάν χρειαστεί.

Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, είπε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν τέτοια κλεισίματα τώρα.

Και οι Φινλανδοί προειδοποιήθηκαν από τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Fingrid ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος

Αντικατοπτρίζοντας τις διαταραχές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, η φινλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας Karhu Voima Oy δήλωσε ότι κήρυξε πτώχευση λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιστροφή στον χρόνο

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για βομβαρδισμό κοντά στον πυρηνικό σταθμό Pivdennoukrainsk στη νότια περιοχή Mykolaiv της Ουκρανίας.

Από τότε που οι δυνάμεις της εκδιώχθηκαν από το Χάρκοβο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα βάλλει κατά σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, υποδομών νερού και άλλων πολιτικών στόχων, όπως λέει η Ουκρανία ως αντίποινα για τις ήττες στο έδαφος. Η Μόσχα αρνείται ότι στόχευσε σκόπιμα αμάχους.

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι πλέον πλήρεις κατά 85,6%, με τα αποθέματα στη Γερμανία να πλησιάζουν το 90%, έδειξαν στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«Οι μετοχές πρόκειται να συνεχίσουν να χτίζονται περαιτέρω, υποστηριζόμενες από την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης και την αύξηση των ροών στη Νορβηγία από αυτήν την εβδομάδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη το 2022 θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότερες σε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, είπαν οι αναλυτές.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές θερμικού άνθρακα φέτος θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους, τους περισσότερους από το 2017, σύμφωνα με την Noble Resources International Pte Ltd, ενώ ο οργανισμός τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus αναμένει ότι οι αποστολές θα φτάσουν σε υψηλό τετραετίας.

«Η Ευρώπη γυρίζει τον χρόνο πίσω», είπε σε συνέδριο ο Rodrigo Echeverri, επικεφαλής έρευνας στο Noble.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, πιεσμένες από τις προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και από την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ ενόψει μιας δυνητικά μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, αν και οι ανησυχίες για την προσφορά περιόρισαν την πτώση.

Το πετρέλαιο δέχεται επίσης πιέσεις από προβλέψεις για ασθενέστερη ζήτηση, όπως η πρόβλεψη της περασμένης εβδομάδας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι το τέταρτο τρίμηνο θα σημειώσει μηδενική αύξηση της ζήτησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments