Διεθνή

Le Monde: Γ. Γ. Ο.Η.Ε – « Ένας χειμώνας παγκόσμιας δυσαρέσκειας μπροστά μας»

Le Monde: Γ. Γ. Ο.Η.Ε – « Ένας χειμώνας παγκόσμιας δυσαρέσκειας μπροστά μας»

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/ Lisa Leutner/euractiv

Κατά την έναρξη της ετήσιας εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε ανοιχτά για τις πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν αυτήν τη στιγμή την ανθρωπότητα

Κατά την έναρξη της ετήσιας εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε ανοιχτά για τις πολλαπλές κρίσεις που πλήττουν αυτήν τη στιγμή την ανθρωπότητα και είπε μίλησε για «έναν χειμώνα παγκόσμιας δυσαρέσκειας».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε τους ηγέτες από όλο τον πλανήτη για «έναν χειμώνα παγκόσμιας δυσαρέσκειας» λόγω των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την ανθρωπότητα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Η κρίση αγοραστικής δύναμης επιταχύνεται, η εμπιστοσύνη καταρρέει, οι ανισότητες εκρήγνυνται, ο πλανήτης μας καίγεται» και, παρ’ όλα αυτά, «είμαστε μπλοκαρισμένοι από μια κολοσσιαία παγκόσμια δυσλειτουργία», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της ετήσιας εβδομάδας υψηλού επιπέδου η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτές οι κρίσεις απειλούν το ίδιο το μέλλον της ανθρωπότητας και τη μοίρα του πλανήτη», είπε ο Α. Γκουτέρες και συμπλήρωσε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες. Είμαστε σε θαλασσοταραχή. Ένας χειμώνας παγκόσμιας δυσαρέσκειας διαφαίνεται στον ορίζοντα».

Παρά τους κινδύνους αυτούς, η διεθνής κοινότητα παραμένει καθηλωμένη, είναι «παράλυτη», εξέφρασε τη λύπη του ο Γενικός Γραμματέας, περιγράφοντας «μια απειλή επικίνδυνων διαχωρισμών μεταξύ Δύσης και Νότου».

«Οι γεωπολιτικές διαιρέσεις υπονομεύουν το έργο του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την πίστη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς», εξήγησε.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε επίσης τις πλούσιες χώρες να φορολογήσουν τα κέρδη του τομέα των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να τα αναδιανείμουν σε χώρες που είναι θύματα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και σε πληθυσμούς που πλήττονται από τον πληθωρισμό.

«Σήμερα, καλώ όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες να φορολογήσουν τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων» και να «ανακατευθύνουν [αυτούς τους φόρους] με δύο τρόπους: σε χώρες που υφίστανται απώλειες και ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική κρίση και πληθυσμούς που αγωνίζονται με την αύξηση των τροφίμων και τιμές ενέργειας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων που «πανηγυρίζουν» με τα διογκωμένα από τον πόλεμο κέρδη στην Ουκρανία «θα πρέπει να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στη διαφήμιση για να αποτρέψουν μια επικοινωνιακή καταστροφή και περισσότερο χρόνο για να αποτρέψουν μια πλανητική καταστροφή».

Ο Γενικός Γραμματέας είχε ήδη καταγγείλει πριν από λίγες εβδομάδες την «απληστία» των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιούν «σκανδαλώδη» κέρδη στις «πλάτες των φτωχότερων» χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από αυτόν τον πόλεμο, καλώντας τις κυβερνήσεις να τις φορολογήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments