Διεθνή

Taz: Οι Σύροι πρόσφυγες, θύματα λαθροδιακινητών

Taz: Οι Σύροι πρόσφυγες, θύματα λαθροδιακινητών

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Στους Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη αναφέρεται το δημοσίευμα

Στους Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ευρώπη αναφέρεται το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Taz». Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, οι Σύροι πρόσφυγες καταθέτουν τις εμπειρίες τους, που περιλαμβάνουν, εκτός από προσωπική ταλαιπωρία, υψηλά ποσά που οφείλουν να καταβάλουν σε επιτήδειους διακινητές, με το θέμα να γίνεται προεκλογικό στην Τουρκία, που πραγματοποιεί τις εκλογές της σε δέκα μήνες.

«Η γη που κάποτε ήταν η πατρίδα μας δεν είναι ασφαλής, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε», λέει ο Αλί Εμάντ. Ο Σύρος πλήρωσε 7.500 ευρώ για το πέρασμα από την Τουρκία στην Ευρώπη, στην Ελλάδα. «Μας λένε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και να ξεκινήσουμε από το μηδέν, αλλά τι υπάρχει εκτός από ερείπια;» διερωτάται.

Ο Αλί Εμάντ μετανάστευσε αρχικά από τη Συρία στην Τουρκία, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει άδεια διαμονής εκεί. Τώρα ελπίζει στην Ευρώπη: «Σπούδασα νομικά και διεθνή τουρισμό, αλλά δεν βλέπω μέλλον στη χώρα μου. Θέλω να μετακομίσω στην Ολλανδία και να δω πόσο όμορφη μπορεί να είναι η ζωή». Πολλοί πρόσφυγες έχουν ήδη οικογένεια ή φίλους στην Ευρώπη, όπως ο Αλί Εμάντ. Τους στέλνουν χρήματα, τους καλούν να τους ενώσουν εκεί.

Όπως και ο Αλί Εμάντ, πολλοί Σύροι που πήγαν αρχικά στην Τουρκία προχωρούν τώρα: η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός τους προβληματίζουν. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί οι ρατσιστικές ταραχές εναντίον Σύριων που ζουν στην Τουρκία, έχουν σημειωθεί μαζικές συμπλοκές, συριακά καταστήματα έχουν πυρποληθεί.

Οι Σύροι πρόσφυγες είναι ένα καυτό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία και η απόρριψη του τουρκικού πληθυσμού αυξάνεται. Η χώρα φιλοξενεί περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια καταγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες,  ο αριθμός των μη αναφερόμενων κρουσμάτων είναι πιθανόν να είναι υψηλότερος.

Ο Φαγιέζ Ρασίντ, ένας άλλος Σύρος πρόσφυγας, λέει: «Είμαι στην Τουρκία εδώ και 6 χρόνια και έφτασα εκεί μέσω της οδού του λαθρεμπορίου. Δεν έχω άδεια παραμονής, πάντα δούλευα παράνομα.» Μετά από έλεγχο ταυτότητας, μεταφέρθηκε σε κέντρο απέλασης από το οποίο κατάφερε να δραπετεύσει, λέει. «Τώρα κρύβομαι. Δεν θέλω να επιστρέψω στη Συρία, δεν υπάρχει δουλειά εκεί».

Πολλοί Σύροι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας και Ελλάδας, αλλά και μέσω Αλγερίας και Μαρόκου – μια επικίνδυνη διαδρομή. Τους παραλαμβάνουν επανειλημμένα τα λιμενικά των χωρών της Μεσογείου με υπερφορτωμένα σκάφη. Αυτό οδηγεί επίσης στις λεγόμενες ανατροπές, κατά τις οποίες οι άνθρωποι που έχουν ήδη φτάσει στο έδαφος της ΕΕ εκδιώκονται ξανά από αυτήν.

«Προσπάθησα να φτάσω στη Σερβία, αλλά μας εντόπισαν στο δάσος και ήρθαν με ελικόπτερα», λέει ο Ραμζί Αλ – Ντουρί. Πιστεύει ότι οι κάτοικοι των γύρω χωριών επέστησαν την προσοχή των αρχών στους πρόσφυγες. Μια φωτιά στο δάσος αποκάλυψε πιθανώς τη θέση της στις αρχές. Τώρα ζει ξανά στη Συρία, οι πιέσεις των αρχών και η έλλειψη χρημάτων τον ανάγκασαν να τα παρατήσει.

Ωστόσο, το γεγονός ότι πρόσφυγες συλλαμβάνονται επανειλημμένα, θύματα υποσιτισμού ή βίας δεν πτοεί πολλούς: Σύροι που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη συγκεντρώνονται με το όνομα «Καραβάνι της Ειρήνης» στις ομάδες Telegram και WhatsApp, καθώς και στο Facebook. Κάποιοι λέγεται ότι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία, άλλοι ξεκινούν το ταξίδι τους στη Συρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments