Διεθνή

Ισλανδία: Το πιο ειρηνικό έθνος του κόσμου απέτρεψε την «πρώτη τρομοκρατική επίθεση» του

Ισλανδία: Το πιο ειρηνικό έθνος του κόσμου απέτρεψε την «πρώτη τρομοκρατική επίθεση» του

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail

Το μικρό έθνος των 375.000 κατοίκων βρίσκεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης από τότε που συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη το 2008 και θεωρείται η «πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο»

Τέσσερις ύποπτους «δεξιούς εξτρεμιστές» συνέλαβε η ισλανδική αστυνομία στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, αποτρέποντας πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα στο έδαφός της Ισλανδίας για πρώτη φορά στην Ιστορία της.

Αξιωματούχοι στο μικρό νησιωτικό έθνος λένε ότι βρήκαν αρκετά τρισδιάστατα ημιαυτόματα όπλα και «χιλιάδες» φυσίγγια κατά τη διάρκεια επιδρομών σε εννέα διαφορετικές τοποθεσίες χθες.

Ο επίτροπος της εθνικής αστυνομίας της χώρας είπε ότι διερευνά την «προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης» που θα μπορούσε να είχε στόχο το κοινοβούλιο της χώρας και «διάφορους θεσμούς της κοινωνίας», όπως η αστυνομία.

Η αστυνομία είπε ότι και οι τέσσερις Ισλανδοί συνελήφθησαν σε ένα προάστιο της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, και στη νοτιοδυτική πόλη Mosfellsbaer, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας στην οποία συμμετείχαν 50 αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, οι συλληφθέντες, δύο εκ των οποίων παραμένουν υπό κράτηση, πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με σκανδιναβικές δεξιές εξτρεμιστικές ομάδες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Karl Steinar Valsson, Εθνικός Επίτροπος της Ισλανδικής Αστυνομίας, είπε: «Η προέλευση των αστυνομικών επιχειρήσεων χθες… ήταν στο πλαίσιο έρευνας για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης».

Η αστυνομία είπε επίσης ότι ερευνά πού υπήρχαν διασυνδέσεις μεταξύ των ανδρών και εξτρεμιστικών οργανώσεων και ότι ήταν σε επαφή με ξένες αρχές.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται έρευνα αυτού του τύπου (στην Ισλανδία), είπε ο Valsson.

Σύμφωνα με την ισλανδική εφημερίδα Stundin , πηγές ισχυρίζονται ότι οι διασυνδέσεις των ανδρών με εξτρεμιστικές ομάδες σε άλλες σκανδιναβικές χώρες και σε άλλα μέρη της Ευρώπης ερευνώνται.

Πρόσθεσε ότι πιστεύεται ότι πολλά από τα όπλα έχουν εισαχθεί στην Ισλανδία.

Το μικρό έθνος των 375.000 κατοίκων βρίσκεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης από τότε που συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη το 2008 και θεωρείται η «πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο». 

Η βία είναι σπάνια, καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο, αν και η αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έχει ανησυχήσει τις αρχές.

Η αστυνομία στην Ισλανδία παρακολουθεί την άνοδο μιας νεοναζιστικής ομάδας γνωστής ως Κίνημα της Σκανδιναβικής Αντίστασης, η οποία έχει αναπτύξει ακόλουθους.

Μια έκθεση του Γραφείου του Επιτρόπου της Εθνικής Αστυνομίας που δημοσιεύτηκε τα περασμένα χρόνια ανέφερε ότι η οργάνωση θα μπορούσε να αποτελεί απειλή, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι το Κίνημα της Σκανδιναβικής Αντίστασης εμπίπτει στις ομάδες των δεξιών εξτρεμιστών που οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί θεωρούν ότι είναι μια αιτία ανησυχίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments