Οικονομία Άποψη

Ελληνική οικονομία: Τα 4 “sos” για την πορεία της

Ελληνική οικονομία: Τα 4 “sos” για την πορεία της

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay/AP

Τα 4 "καμπανάκια" για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Σαφώς βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχουν και 4 “sos” τα οποία ενδεχομένως να προκαλέσουν έντονα προβλήματα. Σύμφωνα με την έκθεση, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια αύξηση 7,7%. Η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στις διαταραχές του ενεργειακού κόστους και του πολέμου στην Ουκρανία και όλα δείχνουν πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2022 θα ξεπεράσει τις συγκρατημένες προβλέψεις των αρχών του έτους, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται μειωμένο (12,6% τον Ιούλιο) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ η απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,3% στο ίδιο διάστημα. Λιγότερο ενθαρρυντική είναι η εικόνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου διευρύνθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο στα 10,8 δις έναντι 7,4 δις πέρυσι. Ωστόσο λιγότερο ενθαρρυντική είναι η πορεία του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 11,2% τον Αύγουστο (εναρμονισμένος δείκτης) με αποτέλεσμα να βρίσκεται εντός του εύρους των προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Ποιοι οι 4 κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

  • Πληθωρισμός

Παρά τη θετική του επίδραση στα δημόσια οικονομικά, αποτελεί τη βασική αιτία διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως εκείνων που η ονομαστική τους αύξηση υπολείπεται του ρυθμού αύξησης των τιμών. Πρόκειται ουσιαστικά για τους μισθούς, τις συντάξεις και επιχειρηματικά εισοδήματα σε κλάδους που αδυνατούν να προσαρμόσουν τις τιμές τους στο γενικό επίπεδο.

  • Η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στον υψηλό πληθωρισμό

Ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συμφωνήσουν σε μια συντονισμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η ΕΚΤ προχώρησε πρόσφατα σε δεύτερη αύξηση του βασικού της επιτοκίου, ευθυγραμμιζόμενη με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών.

  • Πόλεμος στην Ουκρανία

Συνδέεται με τις αβεβαιότητες για την πορεία της οικονομίας εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, που ενδεχομένως να αποθαρρύνουν καταναλωτικές αλλά και επενδυτικές αποφάσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να επιβραδύνει την ανοδική πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

  •  Πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης στις ερχόμενες εκλογές

Μια ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια θα εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και πιθανότατα θα αποθαρρύνει την επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας από κάθε πλευρά.

Ραντεβού με τους θεσμούς τον Οκτώβρη

Ραντεβού τον Οκτώβριο έχουν δώσει κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να εξεταστεί αν και κατά πόσο τηρούνται τα 22 προαπαιτούμενα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι φορολογικές εισπράξεις τον Αύγουστο εκτινάχθηκαν με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ. Στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος συνέβαλαν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 5,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο αλλά και η συγκράτηση των δαπανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments