Οικονομία

Ελληνική οικονομία: “Ραντεβού” με τους θεσμούς τον Οκτώβριο για τα 22 προαπαιτούμενα

Ελληνική οικονομία: “Ραντεβού” με τους θεσμούς τον Οκτώβριο για τα 22 προαπαιτούμενα

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Ραντεβού τον Οκτώβριο έχουν δώσει κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να εξεταστεί αν και κατά πόσο τηρούνται τα 22 προαπαιτούμενα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ραντεβού τον Οκτώβριο έχουν δώσει κυβέρνηση και θεσμοί προκειμένου να εξεταστεί αν και κατά πόσο τηρούνται τα 22 προαπαιτούμενα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι φορολογικές εισπράξεις τον Αύγουστο εκτινάχθηκαν με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 10 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 5,942 δισ. ευρώ. Στη δημιουργία του πρωτογενούς πλεονάσματος συνέβαλαν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 5,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο αλλά και η συγκράτηση των δαπανών.

10 Οκτωβρίου το ραντεβού με τους Θεσμούς

Το πρώτο ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η πρώτη αποτίμηση με βάση 22 προαπαιτούμενα, ενώ το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο και για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. H χώρα έχει περιθώριο να ολοκληρώσει έως τον Οκτώβριο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η πλήρης εκκαθάριση του «στοκ» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τις εκκρεμείς συντάξεις, η ανάκτηση κρατικών εγγυήσεων 470 εκατ. ευρώ που έχουν καταπέσει, αλλά και σειρά ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεσμεύσεις για τη δόση των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Τι σημαίνει η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία που πέτυχε η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα μπορεί να ασκεί ελεύθερα την οικονομική πολιτική της, με προτεραιότητες που θα προσδιορίζονται από την κυβέρνηση. Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Οι εκκρεμείς μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις θα παρακολουθούνται στο πλαίσιο της πρώτης έκθεσης μεταπρογραμματικής εποπτείας που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο εφέτος, στην οποία μπορεί να βασιστεί η απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο 2018.

Η παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνεχιστεί έως το 2059, δηλαδή έως ότου η χώρα εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων. Ωστόσο, η χώρα θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας ανά εξάμηνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments