Πολιτική

Η Ελλάδα διευρύνει τον κύκλο των “συμμαχιών”

Η Ελλάδα διευρύνει τον κύκλο των “συμμαχιών”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Οι επαφές διευρύνθηκαν κι εκτός των "παραδοσιακών" συνομιλητών της  Ελλάδας, με τον κ. Δένδια να έχει συνολικά μέσα σε διάρκεια πέντε ημερών 35 διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις

Θετικά αποτελέσματα για την ελληνική διπλωματία είχε ο κύκλος των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκους Δένδια στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι επαφές διευρύνθηκαν κι εκτός των “παραδοσιακών” συνομιλητών της  Ελλάδας, με τον κ. Δένδια να έχει συνολικά μέσα σε διάρκεια πέντε ημερών 35 διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση με τον Ινδό ΥΠΕΞ Σ. Τζαϊσανκάρ, για πέμπτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Στην ατζέντα βρέθηκε, βεβαίως, η Ουκρανία, η κατάσταση στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αλλά και η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας γίνονται συζητήσεις για αμυντική συνεργασία, τη συγκρότηση τριμερούς σχήματος με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) αλλά και συναντίληψη στα ζητήματα που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζαϊσανκάρ συναντήθηκε αργότερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον οποίο και εξέφρασε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε και με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (Τανζανία, Μαυριτανία, Μαδαγασκάρη, Τζαμάικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Παλάου). Στο σύνολο των επαφών του, παρά την προφανή προτεραιότητα του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τους διεθνείς συνομιλητές του για τις ελληνικές θέσεις έναντι της όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων και των απειλών και το Κυπριακό, αλλά και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στη Λιβύη και η νέα κρίση στον Καύκασο.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών του κ. Δένδια κεντρική θέση είχε και η προώθηση της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έως τώρα έχουν εξασφαλιστεί 110 γραπτές δεσμεύσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και χώρες με έντονη δραστηριοποίηση του τουρκικού παράγοντα.

Στην Τουρκία, οι έντονη δραστηριοποίηση της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το μήνυμά του προς τους Τούρκους πολίτες, έχουν προκαλέσει νευρική κρίση στο πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εκτοξεύοντας απειλές σε βάρος της Ελλάδας, αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία Διεύθυνσης Επικοινωνιών στην Ελλάδα για απόκρουση της τουρκικής προπαγάνδας στο εξωτερικό, απάντησε ότι «η Διεύθυνση Επικοινωνίας μας είναι πολύ πιο ισχυρή, σε αυτό το σημείο, έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλύτερο δίκτυο επικοινωνίας με τον κόσμο. Και εξακολουθεί να το κάνει. Αυτοί μας ακολουθούν από πίσω σαν βαγόνια».

Eπίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στους όρους που θέτει το Κογκρέσο για τα F-16 προς την Τουρκία. Όπως είπε, αναφερόμενος στις ΗΠΑ, «δεν είναι αποδεκτό ένα μέλος του ΝΑΤΟ να επιβάλλει τέτοιο περιορισμό σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι ειδικά μετά την άφιξη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, κάποια λόμπι όπως το ελληνικό και το αρμενικό αντιτάχθηκαν σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να το μπλοκάρουν. Αλλά αυτή τη στιγμή, είναι ένα αληθινό γεγονός ότι υπάρχουν λόμπι που υποστηρίζουν και την Τουρκία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments