Διεθνή

Bloomberg: Τα εθνικά συμφέροντα υπερτερούν της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Τα εθνικά συμφέροντα υπερτερούν της “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” για πλαφόν  στο ρωσικό πετρέλαιο

Πηγή Φωτογραφίας: arabnews

Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα

Τα κράτη της ΕΕ αγωνίζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Πιθανότατα, όμως, αυτό θα καθυστερήσει μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συνεχιζόμενες συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία στην ΕΕ, δίνοντας σε κάθε έθνος το δικαίωμα ενός αποτελεσματικού βέτο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, συναντήθηκε με τα κράτη-μέλη το Σαββατοκύριακο για να προσπαθήσει να πετύχει έναν συμβιβασμό για το πακέτο περιοριστικών μέτρων.

Οι χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία πριν από την άτυπη συγκέντρωση των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις αφού ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε «μερική επιστράτευση» στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα και άρχισε να διεξάγει «δημοψηφίσματα» -που καταδικάστηκαν από τον ΟΗΕ- για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Άλλα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση περιλαμβάνουν ελέγχους σε εισαγωγές διαμαντιών και απαγόρευση ορισμένων προϊόντων χάλυβα.

Στο τραπέζι της ΕΕ και η απαγόρευση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα

Σε ένα άλλο ζήτημα, τα 27 κράτη-μέλη ήταν επίσης κοντά στο να υποστηρίξουν μια πρόταση για περιορισμό της εξαγωγής στη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα.

Τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν ότι ο περαιτέρω περιορισμός της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα όπλα κατά της Ουκρανίας είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να χτυπήσουν τον ρωσικό στρατό, ιδιαίτερα καθώς η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα όπλα για τους έως και 300.000 επιπλέον στρατιώτες που επιδιώκει να επιστρατεύσει.

Η πίεση της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα ευθυγραμμίσει το μπλοκ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν το κόστος του αργού σε λογικά επίπεδα και να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις ενέργειας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ομάδα των Επτά (G7) κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πλαφόν και η επιτροπή δήλωσε ότι θα εργαστεί για την εφαρμογή της πρότασης.

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος που θα ορίσουν οι σύμμαχοι.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν και θα ξεκινήσει η ισχύς αυτών που είχε υιοθετήσει νωρίτερα η ΕΕ, και τα οποία απαγορεύουν την εισαγωγή πετρελαίου διά θαλάσσης καθώς και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη μεταφορά του.

Τα εθνικά συμφέροντα υπερτερούν της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

Τον Ιούνιο, τα 27 κράτη του μπλοκ πέρασαν αρκετές εβδομάδες «παζαρεύοντας» τους όρους των σημερινών μέτρων για το πετρέλαιο, τα οποία περιλαμβάνουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, εξαίρεση στις παραδόσεις μέσω αγωγών και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών, όπως ασφάλιση στο ρωσικό πετρέλαιο σε αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα παραμένει ασαφές πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα καθεστώς ανώτατου ορίου τιμών, ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το πλαφόν στην τιμή θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και αν πολλοί αγοραστές δεν ενταχθούν επίσημα στον συνασπισμό, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μόχλευση στις διαπραγματεύσεις συμβολαίων με τη Μόσχα για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Η υιοθέτηση του πλαφόν θα απαιτούσε επίσης από τα κράτη-μέλη να παραμερίσουν τα εθνικά συμφέροντα υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Οι χώρες της ΕΕ που διεκδίκησαν και πέτυχαν εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραλαμβάνουν μέσω των αγωγών τους θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν άθικτες, ενώ οι χώρες που εισάγουν μέσω θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν το πλαφόν με το επί του παρόντος προβλεπόμενο πλήρες εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι του ανταγωνισμού.

Οι ναυτιλιακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, θα μπορούσαν επίσης να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις αντίστοιχες βιομηχανίες τους από τα μέτρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments